Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Prinsjesdag en de veranderingen in de zorgverzekering 2023

Nieuws
Op Prinsjesdag maakt de overheid de wettelijke veranderingen in de basisverzekering, het eigen risico en de zorgtoeslag voor 2023 bekend. Deze veranderingen zijn voor alle zorgverzekeraars hetzelfde.

  De belangrijkste veranderingen in de basisverzekering

  Vergoeding NIPT voor zwangere vrouwen met medische indicatie

  Als een zwangere vrouw gebruikmaakt van de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) en een medische indicatie heeft, wordt dit vergoed en vallen de kosten hiervan niet meer onder het eigen risico.

  Combinatietest vervalt

  De combinatietest voor zwangere vrouwen vervalt. Er zijn namelijk te weinig vrouwen die gebruikmaken van de test. Hierdoor kan niet langer aan de kwaliteitsrichtlijn worden voldaan en de kwaliteit onvoldoende worden gewaarborgd.

  Vitamine D en combinatie vitamine D/calcium niet meer vergoed

  Vitamine D supplementen met een hoge sterkte worden niet meer vergoed. Er zijn vergelijkbare en betaalbare alternatieven te krijgen bij de drogist, supermarkt of apotheek. Vitamine D met een lage dosering werd al sinds 2019 niet meer vergoed.

  Verlenging vergoeding paramedische herstelzorg na corona

  Er zijn nog steeds veel Nederlanders die herstellende zijn van een coronabesmetting en aanhoudende klachten of beperkingen hebben. Daarom wordt de vergoeding voor paramedische herstelzorg verlengd tot (in ieder geval) 1 augustus 2023.

  Collectieve korting op de basisverzekering vervalt

  Het is voor verzekeraars niet meer toegestaan om collectieve korting op de basisverzekering te geven. De korting op de aanvullende verzekering blijft wel bestaan.

    Zorgkosten stijgen

    De overheid geeft aan dat de zorgpremie voor 2023 een stuk duurder wordt. Dit komt doordat de kosten van de zorg in Nederland stijgen. Door hogere prijzen en lonen in de zorg. En omdat er meer gebruik wordt gemaakt van innovatieve, duurdere geneesmiddelen en specialistische behandelingen. Ook is er sprake van vergrijzing. Doordat mensen ouder worden, neemt het zorggebruik toe. Deze zorgkosten betalen we met z’n allen via de zorgpremie.

    Zorgtoeslag wordt verhoogd

    Als compensatie voor de stijgende zorgpremie, wordt de zorgtoeslag verhoogd. Verzekerden met een laag inkomen ontvangen meer geld van de overheid om de zorgverzekering te betalen. Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen of je recht hebt op zorgtoeslag.

    Verplicht eigen risico blijft gelijk

    In 2023 blijft het eigen risico € 385,-. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt, als je zorg uit de basisverzekering gebruikt.

    Wist je dat je bij ons het eigen risico gespreid kunt betalen? Zo voorkom je dat je een hoge factuur in één keer moet betalen. Ook is het mogelijk om zelf een datum te kiezen voor de automatische incasso voor het eigen risico.

    Lees meer over gespreid betalen eigen risico

     Lees meer over betalen wanneer het jou uitkomt

     Veranderingen in aanvullende verzekeringen voor 2023

     Wij maken de veranderingen in de aanvullende verzekeringen half november bekend, tegelijk met de premie voor 2023.

     Belangrijke data op een rij

     12 november 2022: op deze dag wordt de zorgpremie voor 2023 bekend gemaakt. Wij laten je dan ook weten wat er verandert in de aanvullende verzekeringen.

     31 december 2022: je hebt tot en met 31 december 2022 de tijd om je zorgverzekering aan te passen of naar Zorg en Zekerheid over te stappen.

     31 januari 2023: heb je je zorgverzekering van 2022 vóór 1 januari 2023 opgezegd? Dan heb je tot 1 februari 2023 de tijd om een nieuwe zorgverzekering bij Zorg en Zekerheid af te sluiten.