Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Vegetarische gerechten uit de Zorg en Zekerheid keuken

Nieuws
Ook ons restaurant doet mee met de Week zonder Vlees en delen vandaag een paar van hun heerlijke gerechten. Wat dacht je van een quinoaburger, een verse pizza of vegetarische burrito's? Het water loopt ons al in de mond! Welk recept maak jij?

Burrito’s met vegetarisch gehakt/kip

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

Vulling
4 ons vegetarisch gehakt
1 blikje bruine bonen

Burritosaus
1 blik tomatenblokjes
½  groene paprika
2 stengels bleekselderij
½ uitje
2 takjes oregano
1 takjes tijm
1 teentjes knoflook
zout, peper, groente bouillonpoeder.

Salade
½  krop ijsbergsla
1/3 komkommer
0,5 tomaat
½  blikje mais
Dressing naar keuze

Rest
100 gr geraspte kaas
4 tortilla’s van 20 cm omtrek
100 gr parboiled rijst
250 gr crème fraiche en/of guacamole

Sfeerbeeld

Bereidingswijze:

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Groente tbv saus snijden in grove stukken en aanbakken in wat olie. Voeg de tomatenblokjes, de kruiden en zout/peper/groentebouillonpoeder toe en laat het +/- 15 minuten koken tot de groenten gaar zijn. Pureer hierna het geheel met de staafmixer en breng op smaak.

Bak het vegetarische gehakt en breng op smaak. Meng het met de gespoelde, uitgelekte bruine bonen en zoveel saus totdat het ‘plakt’.

Besmeer de burrito’s met de saus en bestrooi met kaas. Gratineer in hete oven van ongeveer 220 graden voor 5 minuten.

Serveer met de salade, crème fraiche/guacamole, rijst en saus.

Quinoaburger met yoghurtsaus en guacamole

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor de burger
200 gr quinoa
200 gr geraspte kaas
2 theel kerriepoeder
2 eieren
4 eetl bloem
4 bosuitjes
Groentebouillonpoeder

Voor de saus
100 ml volle yoghurt
¼ rode peper, meer naar smaak
2 takjes verse koriander
4 el paprikapoeder
Peper en zout

Guacamole
2 avocado’s
1 rode peper(zonder zaadjes)
1 rode ui
¼ bosje koriander
Sap van 1 limoen
Zout en peper

4 harde bolletjes naar keuze
Sla naar keuze, komkommerschijfjes en tomatenplakjes

Sfeerbeeld


Bereidingswijze:

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar met wat groentebouillon in plaats van zout in het water. Laat de quinoa daarna afkoelen en schep af en toe om. Roer de geraspte kaas en de eieren erdoorheen en breng op smaak met kerrie, peper en zout.

Hak de bosui in dunne ringen en voeg toe. Roer de bloem erbij en meng goed door elkaar. Als het mengsel nog erg plakt, kun je wat extra bloem toevoegen. Voor een glutenvrije variant vervang je de bloem door maïzena. Bestuif je handen met bloem en weinig bloem op een bordje en maak 4 burgers van het mengsel. Laat deze een half uur in de koelkast opstijven.

Maak ondertussen de yoghurtsaus. Doe de yoghurt in een ruime kom. Snijd de rode peper en de korianderblaadjes fijn. Meng dit samen met de paprikapoeder door de yoghurt. Breng op smaak met peper en zout.

Halveer de avocado’s, verwijder de pit en haal het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Dompel het vruchtvlees 5 seconden onder in kokend water en leg ze vervolgens direct in koud water, op deze manier blijft het vruchtvlees, ook na meerdere dagen, mooi groen.

Dep het vruchtvlees droog en prak het met een vork fijn in een schaal, er mogen wel wat stukjes in blijven zitten. Snipper de rode ui en rode peper ragfijn en voeg dit bij de avocado. Hak de koriander en voeg dit samen met de limoensap bij de avocado (de limoen zorgt voor een friszure smaak, mocht je dat niet willen dan kun je minder sap of alleen wat geraspte schil toevoegen). Breng het geheel op smaak met wat zout en vers gemalen peper.

Verhit een klontje boter in de pan en bak de quinoaburgers 3 minuten aan beide kanten. Snijd de broodjes open en beleg de onderste helft met sla, hierop de burger en saus. Vervolgens komkommer, tomaat een flinke lepel guacamole zet als laatste het broodkapje schuin op het broodje.

Verse Pizza

recept voor 4 personen

Ingrediënten:

Deeg:
200 pizzabloem
108 gr IJSKOUD water (koel het water op tijd,
het liefst 48 uur van tevoren)
4 gr zeezout
5 gr (olijf)olie
1 gr droge gist

20 gr maismeel (niet door deeg kneden!)

Saus:
2/3 blikje tomaten gepeld 2
2 gr zeezout

Kaas:
50 gr geraspte mozzarella
50 gr geraspte goudse kaas

Topping
Naar keuze, niet te veel gebruiken. Suggesties:
-Bianca: olijfolie, verse rozemarijn, fleur de sel (geen tomatensaus en kaas)
-Margherita: verse mozzarella, verse basilicum (geen geraspte kaas)
-Funghi: verse champignonplakjes, gesneden ui
-Tres fromaggi: 2 extra kaassoorten naar keuze

Sfeerbeeld

Bereidingswijze:

Koel het water op tijd, liefst 48u van te voren.

Kneed het deeg 24 uur van te voren in de mengmachine en kneed het daarna nog enkele minuten goed door met de hand tot dit soepel en egaal is geworden. Kan ook helemaal zonder mengmachine gekneed worden. Verdeel het deeg in stukjes van 75 gr en vorm hier strakke bolletjes van. Zet deze koud weg in ingevette bakken en dek deze luchtdicht af met folie.

Haal het deeg ong 2½ uur voor gebruik uit de koeling en laat rijzen tot 2x volume.

Start de oven op 300°C onder en boven warmte. Heb je een pizzasteen? Doe deze dan ook gelijk in de oven.

Blend de tomaten mét het sap en zout m.b.v. de staafmixer tot een gladde massa. Meng de beide kaassoorten en zet de toppings klaar.

Plet het deeg enigszins in het maismeel tot een ronde schijf en stretch het deeg met beide handen tot een mooie, ronde dunne pizzabodem. Zorg dat er een kleine rand vrij blijft. Knijp grote luchtbellen kapot en ‘repareer’ evt. kleine gaatjes. Klop het maismeel eraf en veeg je werkbank schoon.

Verdeel wat vd saus over de pizza, maar laat de rand vrij. Strooi hier een klein beetje kaas overheen. Verdeel de toppings hierover.

Schiet de pizza met de rechthoekige pizzaschep in de oven en eventueel op de steen. Sluit de deur en bak ong. 3 minuten. Draai de pizza evt tussendoor met de ronde pizzaschep. Haal uit de oven en serveer op een bordje.