Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Lichttherapie thuis dankzij samenwerking

Persbericht
Een paar dagen na de geboorte krijgen sommige baby’s een gele huid of geel oogwit. Als de verloskundige of het ziekenhuis het nodig vindt, krijgt de baby lichttherapie in het ziekenhuis. Dankzij een samenwerking tussen Zorg en Zekerheid, Alrijne, LUMC en de Verloskundigen Leiden en Omgeving (LEO) komt daar verandering in: baby’s krijgen de lichttherapie thuis. Goed nieuws voor jonge gezinnen!
Sfeerbeeld

Veel pasgeboren baby’s krijgen te maken met geelzucht. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Ouders krijgen bijvoorbeeld het advies de baby meer te laten drinken.

In sommige gevallen is lichttherapie in het ziekenhuis nodig. Dat wil je voorkomen, omdat je natuurlijk liever van je kraamtijd geniet in je vertrouwde thuisomgeving.

Goed nieuws: dankzij een samenwerking tussen Zorg en Zekerheid, Alrijne, LUMC en de Verloskundigen Leiden en Omgeving (LEO) kunnen baby’s die dat nodig hebben lichttherapie thuis krijgen. Dit gebeurt onder supervisie van de verloskundige, in nauwe samenwerking met de kinderarts.

Hoe werkt het?

“De ouders krijgen een speciaal soort slaapzakje mee naar huis”, vertelt Sam Mak, zorginkoper Geboortezorg bij Zorg en Zekerheid. “In deze bilicocoon zit de lichttherapie, dus de baby hoeft niet meer opgenomen te worden in het ziekenhuis. Het gezin blijft hierdoor bij elkaar en de baby kan thuis worden behandeld.”