Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Medicijn-APK hoort bij de apotheker (en niet bij de huisarts)

Persbericht
De huisarts moet jaarlijks een gesprek voeren met patiënten die langer dan een jaar een medicijn slikken. Daarvoor pleitte de Patiëntenfederatie Nederland gister in de media. Bijzonder, vindt Zorg en Zekerheid. “Moet je huisartsen hier wel mee belasten terwijl in Zuid-Holland Noord, Amstelland en Haarlemmermeer de apotheker deze medicijncheck al jaren uitvoert?”, vraagt divisiemanager Zorg Susanne Rutten zich af.
Sfeerbeeld

Gister was groot in het nieuws dat honderdduizenden Nederlanders veel te lang medicijnen slikken. Ongeveer een op de zes heeft hier nauwelijks tot geen contact over met hun zorgverlener. Het gevolg is bijvoorbeeld nierfalen of problemen met de lever.

Elk jaar een gesprek

Dit is te voorkomen door de huisarts elk jaar een gesprek te laten voeren met patiënten. Volgens Dianda Veldman, directeur-bestuurder Patiëntenfederatie Nederland, hebben patiënten ook behoefte aan dit contact. “Een jaarlijkse medicijn-APK maakt hen daarnaast bewuster van de medicijnen die zij gebruiken. En het gaat het verspilling tegen.”

Meer tijd voor de patiënt

Dat de medicijnkosten in Nederland al jaren stijgen, ziet ook zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Desondanks is de regionale zorgverzekeraar verbaasd over de aanbeveling van de Patiëntenfederatie. “De huisartsen hebben net hun handtekening gezet onder het Integraal Zorgakkoord”, vervolgt Susanne Rutten. “Dit geeft hen onder andere meer tijd voor de patiënt. Het zou niet goed zijn die tijd te gebruiken om medicatiegesprekken te voeren.”

“Daarbij is juist de apotheker dé expert als het gaat om geneesmiddelen. Vanuit deze expertise zijn zij de aangewezen persoon om deze medicijncheck uit te voeren. Apothekers beschikken daarnaast over een volledig overzicht van de gebruikte geneesmiddelen.”

Gratis medicijncheck

Zorg en Zekerheid stimuleert al jaren dat de huisarts samenwerkt met de apotheker en andere zorgverleners. Ook vergoedt de zorgverzekeraar standaard een medicijncheck voor verzekerden van 65 jaar en ouder. Dit is een gesprek met de apotheker die overleg heeft met de huisarts. Daarna wordt vaak het medicijngebruik aangepast.

Deze medicijncheck heeft Zorg en Zekerheid overigens uitgesloten van het eigen risico. “Wij vinden dit te belangrijk”, besluit Susanne Rutten. “Onze verzekerden mogen geen financiële drempels voelen om hiervan gebruik te maken."