Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Meer zelfstandigheid en geluk voor Haarlemmermeerse jongeren

Persbericht
Acht jongeren uit Haarlemmermeer gaan deze maand van start met SPOT, een nieuw en gratis traject van Maatvast. Door individuele coaching en groepslessen worden de 18 tot 23-jarigen gedurende drie maanden begeleid met maar één doel: weer gelukkig worden. Samen zetten zij de stap naar meer zelfvertrouwen, zingeving en zelfstandigheid. SPOT wordt mede mogelijk gemaakt door Zorg en Zekerheid.
Sfeerbeeld

Rik Strengers, initiatiefnemer en coach binnen het project, geeft met SPOT een antwoord op de uitdagingen waar veel jongeren tegenaan lopen. Eenzaamheid, uitzichtloosheid en sociale angst zijn hier voorbeelden van. Door een drie maanden durend coachtraject te combineren met groepslessen en trainingen kunnen de deelnemers bewegen richting een gelukkiger, gezonder en socialer leven.

Dream School

SPOT is deels geïnspireerd op het tv-programma Dream School waarin bokslegende Lucia Rijker en rector Eric van 't Zelfde een groep voortijdig schoolverlaters onder hun hoede nemen.

De groepslessen en trainingen en zijn bedoeld om de deelnemers te inspireren, activeren en met elkaar en zichzelf in verbinding te brengen. “De oorzaken dat jongeren zich vermoeid en nutteloos voelen, nergens zin in hebben, niet de energie kunnen opbrengen hun bed uit te komen en actie te ondernemen, kunnen heel divers zijn", vertelt Rik. "SPOT is een prachtige kans om hulp te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat de deelnemers er veel baat bij hebben.”

Aan de docenten zal het in ieder geval niet liggen: onder meer Ramon Roelofs (bekend als dj Charly Lownoise en zenleraar) en Jo-Ann Nijman (theaterdocent) komen langs. Op het programma staan verder sport, muziek en mindfulness, maar ook gesprekssessies over maatschappelijke en persoonlijke thema’s plaatsvinden en coachende groepssessies. Daarnaast worden sessies verzorgd door onder andere JEC (Jongeren ErvaringsCoaches) en SWN (Seksueel Welzijn Nederland). DJYM Nieuw-Vennep zal CrossFit lessen verzorgen.

Zomer vol zelfvertrouwen en geluk

“Eigenlijk ben ik nu al trots op de deelnemers", besluit Rik. "Het feit dat ze zich hebben aangemeld en zich open willen en dúrven stellen om het SPOT-traject aan te gaan, is al zo betekenisvol en vormt een belangrijke stap voor hen. Begin juli wordt het traject met alle deelnemers afgesloten en gaan zij als het goed is hun zomer tegemoet met veel meer zelfvertrouwen en geluk.”

SPOT vindt dit jaar voor het eerst plaats en wordt mede mogelijk gemaakt door Maatvast, VSBfonds, Stichting Zorg en Zekerheid en Stichting Boschuysen. Dankzij deze partners is SPOT voor deelnemers geheel gratis. Meer informatie: Spot - Maatvast