Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Zo helpt Zorg en Zekerheid jongeren aan een gezonde toekomst

Persbericht
Meer gezonde levensjaren, meer mensen aan het werk en een besparing van € 2,72 aan ziektekosten per persoon per jaar. Dat levert JOGG Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst op volgens recent onderzoek van de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD). Ook zorgt het voor een gezonde leefstijl en maar liefst 9% minder overgewicht bij kinderen. Daarom is Zorg en Zekerheid al ruim tien jaar JOGG-partner, in negen zes gemeenten.
Sfeerbeeld

Sinds 2010 maakt JOGG Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst zich sterk om kinderen een gezonde leefomgeving te bieden. Hiervoor werken gemeenten, bedrijven en scholen intensief met elkaar samen. Zorg en Zekerheid sloot meteen aan bij dit gezonde initiatief.

In ‘onze’ regio werd Leiden de 25ste JOGG-gemeente. Daarna volgden Haarlemmermeer, Uithoorn, Katwijk, Alphen aan den Rijn en Aalsmeer. Het resultaat, zo blijkt uit onderzoek: in ‘onze’ buurten, waar minimaal vier jaar met de JOGG-aanpak wordt gewerkt, hebben minder kinderen overgewicht. Dit is maar liefst 9 procent lager dan in andere buurten zonder die aanpak.

Internationaal onderzoek

Uit recent onderzoek van de OECD blijkt dat de JOGG-aanpak op langere termijn hart- en vaatziekten, spier- en gewrichtsklachten en diabetes kan voorkomen. Als heel Nederland zou meedoen, levert dit een besparing op van € 2,72 aan ziektekosten per persoon per jaar.

Het werken met de JOGG-aanpak kan per jaar zorgen voor gemiddeld 16 meer levensjaren en 19 meer gezonde levensjaren per 100.000 mensen. Daarnaast kan de JOGG-aanpak deelname aan de arbeidsmarkt en de productiviteit vergroten, bijvoorbeeld door minder ziekteverzuim of vroegpensioen.

In het onderzoek werd de JOGG-aanpak vergeleken met interventies als de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Daaruit blijkt de JOGG-aanpak een stuk efficiënter is omdat deze zich richt op álle kinderen en een GLI slechts op een specifieke groep.

Bovendien, zo stelt de OECD, is de JOGG-aanpak zo ontworpen dat het gezondheids- en sociale ongelijkheid verkleint: er ontstaat een aanbod van gezonde voeding en een beweegvriendelijke omgeving.

Gezonde omgeving

Adviserend geneeskundige Annette Zwart praat namens Zorg en Zekerheid al sinds 2010 actief mee in de JOGG-organisatie. "Samen proberen we gezond eten en meer bewegen makkelijk en aantrekkelijk te maken, bijvoorbeeld in de sportkantine en op scholen”, vertelt Annette.

"Het is prettig dat je omgeving, bijvoorbeeld je school, je sportclub en je familie, meedoet. Dan houd je het beter vol en krijg je vanzelf een gezondere leefstijl. Lekker samen buitenspelen is trouwens dubbel gezond: je beweegt, doet vitamine D op, leert beter samen spelen en gaat er ook nog eens beter van slapen.”

Meer weten

Meer informatie over JOGG Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst vind je hier.