Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Buurtclub Leefstijl: De sociale stok achter de deur

Gezond leven wil iedereen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Het helpt als je het samen met anderen kunt doen en als het leuk is. Jolanda Peper zette daarom met ondersteuning van Stadsdorp Elsrijk in 2019 Buurtclub Leefstijl op. Zorg en Zekerheid rolt haar gezonde idee nu uit naar andere wijken en daarna naar andere gemeenten.
Sfeerbeeld

Jolanda Peper in een loopgroep van Buurtclub Leefstijl

Ieder z’n doel

Jolanda studeerde Gezondheidswetenschappen en werkte jarenlang in de gezondheidszorg. Maar net als veel anderen struggelde ook zij met haar leefstijl. Er bestaat nu eenmaal een verschil tussen weten en doen. Na een hartinfart belandde Jolanda in een revalidatietraject. Hier kreeg ze onder begeleiding van een multidisciplinair team veel steun bij het herzien van haar leefstijl. Maar de revalidatie hield ergens op. “Toen moest ik het zelf doen en dat lukte me niet.” Geïnspireerd door haar eigen ervaring ontstond Buurtclub Leefstijl. Het bestaat uit buurtgenoten die elkaar ondersteunen om samen te werken aan een gezonde leefstijl. Deelnemers doen mee om uiteenlopende redenen. “Ikzelf sportte te weinig, werkte te hard en teveel en kon niet goed omgaan met spanningen”, zegt Jolanda. “Een ander had diabetes, de volgende wilde langduriger gezond leven, de ander voelde zich eenzaam en weer iemand anders zocht meer zingeving. We zijn heel verschillend, maar steunen elkaar om die doelen te bereiken.”

Veel lachen

Dat er doelen worden gesteld, Buurtclub Leefstijl ín de wijk is en dat de inhoud van de bijeenkomsten met de deelnemers wordt bepaald, zijn elementen die goed werken. Dat bleek al gaandeweg, maar dit is ruimschoots bevestigd door een onderzoek van het Amsterdam UMC naar de succesfactoren en verbeterpunten. “Vooral de sociale ondersteuning en de gezelligheid zijn succesfactoren”, zegt Jolanda. “Dat is een hele andere benadering dan wanneer je bijvoorbeeld naar een leefstijlcoach gaat. Dat de sfeer heel positief is, werkt heel goed en maakt dat iedereen het op de lange termijn volhoudt.”

Sfeerbeeld

Toewijding

Er wordt ook wel wat van de deelnemers verwacht. Het is geen ‘cursus’, waar je aan meedoet als je een onderwerp of activiteit toevallig leuk vindt. “Nee, we verwachten commitment aan elkaar én aan Buurtclub Leefstijl. Je bent er voor elkaar. Ook dat is een succesfactor. Dat je niet zegt: ‘vanavond heb ik geen zin’, maar dat je toch gaat, ook voor de anderen. Door onderlinge solidariteit en continuïteit in de groep help je ook de anderen om een gezonde leefstijl vol te houden.” Twee keer per maand komen de deelnemers samen. Eén keer worden ervaringen uitgewisseld of wordt kennis vergaard. “We krijgen bijvoorbeeld een lezing van een leefstijl- of slaapcoach. Of een psychiater vertelt hoe je iemand met een depressie kan steunen. Soms doen we spelletjes die over leefstijl gaan, bijvoorbeeld een quiz over vet.” Eén keer in de maand doen de deelnemers iets actiefs, zoals yoga of kickboksen. “Uit bijeenkomsten van Buurtclub Leefstijl ontstaan weer andere contacten en initiatieven”, vertelt Jolanda. “Zo is dankzij Buurtclub Leefstijl een fitnessroute ontwikkeld en is er een groepje dat iedere zondag samen mediteert.”

Uiteenlopende groepen

De eerste groep van Buurtclub Leefstijl is opgezet voor personen van 55 jaar of ouder, die gezond richting hun pensioen wilden gaan. “Inmiddels willen ook andere doelgroepen gebruikmaken van Buurtclub Leefstijl, zoals immigranten, expats, gezinnen... De sociale ondersteuning is zinvol voor iedereen die iets aan zijn leefstijl wil doen”, aldus Jolanda. Buurtclub Leefstijl wordt nu – mede dankzij financiering door Zorg en Zekerheid en gemeente Amstelveen – uitgerold naar andere wijken in Amstelveen. Meer informatie vind je op buurtclubleefstijl.nl.