Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

De suptraining van Cathelijn van Rijswijk

Stand up paddling, ofwel suppen: veel mensen hebben het ontdekt als leuke manier om de buurt vanaf het water te verkennen. Een supboard leent zich ook voor een next level work-out, vertelt Cathelijn van Rijswijk. In de zomer doet ze fitness en yoga op het water. “Het vraagt heel wat van je buikspieren.”

Voor Moederdag kreeg Cathelijn haar eerste 10-rittenkaart bij de sup- en sportschool in haar straat. Inmiddels is ze groot fan. “Het is laagdrempelig, omdat Marike.life (de sport- en subschool waar Cathelijn supt, red.) zo lekker dichtbij zit. Als er weer een les op de planning staat, stuurt ze me een appje om te vragen of ik ook meedoe. Schijnt de zon, dan ben ik altijd van de partij”, zegt Cathelijn.

Sfeerbeeld

Fitness

Op een mooie zomeravond mogen we met haar mee. Thuis kleedt ze zich om in een korte broek en T-shirt. “Een bikini kan ook, want er bestaat altijd een kleine kans dat je in het water valt. Of springt”, knipoogt ze. “En bij Marike hebben ze ook wetsuits. Prettig als het wat kouder is.” Gewapend met een fles water en handdoek wandelt Cathelijn naar de supschool. “Hoe groter en breder het board, hoe makkelijker je erop blijft staan”, legt ze uit. “Als de plank smaller is, wiebel je wat sneller.” Omdat het vanavond een fitnessles is, gaat Cathelijn voor de veilige weg en kiest ze een brede plank; er moet gesprongen en gesquat worden. “Zwemmen is leuk, maar daar kom ik vandaag niet voor.”

Opstappen

We krijgen uitleg; wat is de voor- en wat is de achterkant van het board, hoe houd je je balans etc. We pakken een peddel en dan begint het spannendste deel van de hele les: op de plank stappen. “Als het je eerste keer is, kan je het beste op de steiger gaan zitten en dan zittend of op handen en knieën op het board stappen”, geeft Cathelijn als tip. “Op het midden van de plank heb je de meeste balans.”

Op handen en knieën

Het is gelukt, we zijn op het water! Suppen kan staand, maar je kan ook op handen en knieën blijven. “Sommigen zijn van nature heel goed in balans houden en peddelen zó staand weg. Anderen wiebelen veel meer, dan kan je laag blijven voor meer stabiliteit.”

Gekke fratsen

Er wordt ongeveer een kwartiertje gepeddeld naar een rustige plek waar niet te veel stroming is. En dan begint de work-out. De training lijkt op een bootcamp; planking, squats, opdrukken en burpees*. De uitdaging is om tijdens al die oefeningen balans te houden. “Het vraagt veel van je core: je buik- en rugspieren. Die moet je continu aanspannen om niet in het water te vallen.” Gebeurt het vaak, dat iemand in het water valt? “Verassend genoeg niet”, antwoordt Cathelijn. “Maar zo’n brede plank is echt behoorlijk stabiel; dan moet je wel gekke fratsen uithalen, wil je in het water vallen.”

Waarom is een sterke core belangrijk?

De grote uitdaging bij suppen is om in balans te blijven. Daarvoor moet je romp hard werken en dat zorgt voor core stability. Een sterke core is heel gezond, omdat het
allerlei blessures kan voorkomen, zoals rugklachten.

Spierpijn

Na een half uur tot drie kwartier krachttraining met het eigen lichaamsgewicht suppen we weer terug naar de steiger. Een aantal van de deelnemers – de groep bestaat uit acht personen – springt in het water om af te koelen. De rest peddelt door naar de steiger. Ook hier geldt: de steiger opklimmen kan voor beginners gewoon op handen en knieën. “Je kan morgen wel wat spierpijn hebben”, waarschuwt Cathelijn. “Ik voel het soms in mijn buikspieren. En ook je armen hebben flink gewerkt; we hebben natuurlijk ook geroeid.”

Supyoga

Volgens Cathelijn is suppen geschikt voor iedereen die kan zwemmen. “Doe je het liever wat rustiger aan? Dan kan je ook gewoon een tochtje maken. Of supyoga doen. Ook dat is uitdagend; probeer maar eens een downward dog** te doen als er allemaal leuke bootjes langsvaren. Je bent zo afgeleid! De hoge fun factor zorgt er wel voor dat je amper in de gaten hebt dat je aan het sporten bent.”

* De burpee is een combinatie-oefening die gebruikt wordt bij fitness. De oefening begint rechtopstaand, vervolgens gaat de persoon in squat en brengt zijn handen naar de grond, waarna hij met de handen aan de grond in een sprong zijn benen naar achter brengt in de plankpositie.

** De downward dog is een veelvoorkomende houding in yoga, waarbij de schouders, rug, polsen, handen, hamstrings en kuiten worden gestretcht.

Doe supfitness thuis!

Sfeerbeeld

Heb je geen supboard thuis, maar wil je wél eens testen hoe stabiel jij bent? Cathelijn
heeft een leuke oefening voor je bedacht: de single-leg squat. Dit is een squat – een oefening voor billen en benen – maar dan met één been. Daardoor zorg je dus ook voor
die o zo belangrijke core stability.

  1. Start met twee voeten op heupbreedte.
  2. Strek je rechterbeen uit, zodat je alleen nog op je linkerbeen staat.
  3. Maak rustig een zittende beweging. Je ‘zakt’ door het linkerbeen. Je billen komen naar achter en naar beneden. De rug is recht en je rechterbeen blijft uitgestrekt.
  4. Stop als je billen op kniehoogte zijn. Iets hoger mag ook.
  5. Houd even vast en kom dan in dezelfde beweging weer omhoog.
  6. Herhaal deze oefening vijf keer en wissel dan van been.