Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Gezzond recept: Green power booster

Ontbijten met een groene smoothie zorgt dat je de dag start met vezels, vitamines en mineralen. “Dat kan net dat duwtje in de rug zijn om ook de rest van de dag gezond bezig te zijn”, zegt Iris de Goede. Speciaal voor Gezzond bedacht ze een groene smoothie met een zacht zoete smaak.
Sfeerbeeld

“Deze smoothie is onwijs lekker en megaromig door de bevroren banaan en avocado. Kies je voor de (optionele) basilicum? Dan ervaar je helemaal een bijzondere smaak, heel lekker! De kefir zorgt voor een boost aan eiwitten en samen met de goede vetten uit de avocado, zorgen deze voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Daardoor voel je je een lange tijd verzadigd!”

Volgens Iris kan je een smoothie maken met de gekste ingrediënten. “Van restjes groenten en kruiden tot (overrijp) fruit, je kunt ze heerlijk voedzaam maken en er alle cellen in je lichaam mee verwennen! Alles wat jij eet, wordt namelijk een deeltje van je lichaam.”

Iris vindt dat je eigenlijk altijd toppings nodig hebt voor een smoothie. “Dat zorgt ervoor dat je moet kauwen. Daarmee start de spijsvertering en dat zorgt er dan weer voor dat alle vezels, vitamines en mineralen die in je smoothie zitten ook goed opgenomen worden.”

Dit heb je nodig voor 1 persoon:

 • 1 bevroren banaan (niet lekker? Ga dan voor 150 gram mangoblokjes uit de diepvries)
 • 1 peer (mag met schil)
 • 1 stuk van 5 cm courgette (goed gewassen, ongekookt en met schil)
 • 1 handje gewassen spinazie
 • Halve rijpe kleine avocado
 • 150 ml kefir (te vinden in de koeling bij de zuivel) of een plantaardige variant (ongezoet)
 • Toppings naar keuze, zoals cacao nibs (stukjes), kokosrasp, stukjes walnoten (ongezouten/ongebrand), rozijntjes en wat havervlokken
 • Optioneel: 1 el kaneel en/of 2 kleine blaadjes basilicum als extra smaaktwist
 • Blender
Sfeerbeeld

Zo maak je het:

 1. Doe alle ingrediënten behalve de toppings in een blender en mix dit tot een glad geheel
 2. Zorg ervoor dat je geen groene stukjes meer ziet
 3. Serveer de smoothie in een schaaltje
 4. Top af met toppings naar keuze
 5. Lepel de smoothie uit en geniet van de energy boost
Sfeerbeeld

Wil je meer recepten of tips van Iris? Bekijk dan haar Instagram waar je in haar Highlights tips en recepten kunt lezen.