Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

'Perfect voor de feestdagen': Pumpkin wellington met rode bessensaus

Iedereen wil tijdens de feestdagen iets lekkers op tafel zetten. Daarom bedacht Frederick van Emstede een vegetarisch recept. “Omdat veel mensen tegenwoordig ook gezond en/of deels vegetarisch willen eten met Kerstmis, is dit hoofdgerecht voor iedereen geschikt,” vertelt Frederick. Speciaal voor Gezzond bedacht hij een vega ‘beef’ wellington met als geheim ingrediënt: miso!

Sfeerbeeld

“Ik ben gek van Japanse smaken. Daarom zit er in deze pumpkin wellington-variant ook miso. Miso is een Japanse pasta die wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji. De umamismaak die miso geeft, tilt dit recept echt omhoog. Heerlijk! Voor wie miso niet kent: de meeste supermarkten verkopen dit tegenwoordig gewoon. En anders de toko.”

Voor wie deze pumpkin wellington gaat maken, heeft Frederick nog een gouden tip: “Laat de pompoen eerst zonder het deeg eromheen in de oven voorgaren. Daarna gaat de pompoen nog een keer ín het deeg mee de oven in, maar zo weet je zeker dat die helemaal gaar en lekker zacht is.”

Het aansnijden van de pumpkin wellington vindt Frederick het leukste moment. “Dat heeft echt een verrassingselement in zich. Dan kijkt iedereen vol spanning mee. Wat zit erin? Hoe ziet de binnenkant eruit? Ik beloof je één ding: het aansnijden zorgt voor een wauw-reactie!”

Dit heb je nodig voor 1 pumpkin wellington:

    • 1 flespompoen
    • 5 el olijfolie
    • zout en peper
    • 800 g champignons
    • 2 el witte miso pasta
    • 3 eetlepels donkere balsamicoazijn
    • 5 el honing
    • 3 sjalotten
    • 6 tenen knoflook
    • 3 stelen tijm
    • 270 g bladerdeeg
    • 4 el broodkruim of panko
    • 1 ei
    • 500 ml biologische rode bessensap
    • 20 gram suiker
    • 1 ui, gesnipperd

    Sfeerbeeld

    Zo maak je de rode bessensaus:

    1. Kook de bessensap met de suiker in tot een siroop (je hebt dan nog zo’n 3 eetlepels vloeistof over).
    2. Doe de gedroogde paddenstoelen in een kommetje en giet er 500 ml gekookt water
      overheen. Laat ze 10 minuten weken. Zeef het mengsel en vang de vloeistof op.
    3. Bak de ui en knoflook in een koekenpan op laag vuur in een beetje olie tot ze zacht en
      gekarameliseerd zijn.
    4. Top af met toppings naar keuze
    5. Voeg de takjes tijm en 100 gram gesneden champignons toe. Doe ook de miso erbij, roer
      even goed. Laat die twee minuten meebakken onder voortdurend roeren.

    Zo maak je de pumpkin wellington:

    1. Verwarm de oven voor op 190 °C.
    2. Pel de pompoen en snijd het dikke gedeelte af. Meng de miso, honing en olijfolie.
      Smeer de pompoen licht in met dit mengsel en breng op smaak met peper en zout.
      Bak circa 30 minuten in de oven. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
    3. Hak de champignons fijn in de keukenmachine. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan, doe de champignons erin en blus af met de balsamico. Ris de tijm erboven, breng op smaak met peper en zout en bak tot al het vocht is verdampt.
    4. Pel en snipper 2 sjalotten. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak even mee. Doe het
      mengsel in een bakje en laat iets afkoelen.
    5. Voeg de takjes tijm en 100 gram gesneden champignons toe. Doe ook de miso erbij, roer
      even goed. Laat die twee minuten meebakken onder voortdurend roeren.
    6. Klop het ei los met een scheutje melk en bestrijk het bladerdeeg hiermee. Bak circa 45 minuten tot het bladerdeeg goudbruin en de pompoen gaar is. Tip: als het bladerdeeg te snel bruin wordt, kun je hem afdekken met aluminiumfolie.
    7. Haal de wellington uit de oven en snijd in plakken.

    Benieuwd naar meer recepten van Frederick? Bekijk hier zijn Instagram.