Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Ik ga reizen, stage lopen of studeren in het buitenland

Reizen of backpacken als je geen of onbetaald werk in het buitenland hebt

Blijf je korter dan één jaar in het buitenland? Dan blijf je verzekeringsplicht en behoud je jouw Nederlandse zorgverzekering. 

Let op: zorg dat we je kunnen bereiken, via e-mail of telefoon. Als wij bijvoorbeeld van de gemeente horen dat je bent uitgeschreven als inwoner, dan nemen wij contact met je op om na te gaan of je bij ons verzekerd kan blijven.

Blijf je langer dan één jaar in het buitenland en heb je geen inkomen? Vraag dan een Wlz-verklaring aan bij de Sociale Verzekeringsbank te om te bepalen of je wel of niet je zorgverzekering kan behouden.  

Stuur een e-mail met de de Wlz-verklaring als bijlage. Aan de hand van deze Wlz-verklaring bepalen we of je bij ons verzekerd kan blijven. 

Stage lopen in het buitenland 

Loop je stage in het buitenland? Dan ziet de lokale overheid jouw werkzaamheden misschien als arbeid. Ook als je geen loon ontvangt maar een vergoeding. Dat verschilt per land. Als jouw stage wordt gezien als werk, kun jij jouw Nederlandse zorgverzekering niet aanhouden. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank kun je opzoeken wat geldt in jouw situatie.

Studeren in het buitenland

Als je naar het buitenland gaat om te studeren, dan moet je in Nederland verzekerd blijven. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente.

Bedankt voor je feedback!

Er is een fout opgetreden. Wil je het later nog een keer proberen?

Verder lezen