Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Ik kom uit het buitenland en ga studeren in Nederland

Lees verder bij wat voor jou van toepassing is:

  • Je bent alleen voor studiedoeleinden in Nederland
  • Je bent een student afkomstig uit de Bonaire, Saba en Sint Eustatius, Aruba, Curaçao of St. Maarten
  • Je gaat studeren en werken
  • Je gaat studeren en stage lopen

Je bent alleen voor studiedoeleinden in Nederland

Als je tijdelijk studeert en woont in Nederland en geen bijbaan hebt of stage loopt, dan geldt voor jou geen verzekeringsplicht. Je kan een ziektekostenverzekering gebruiken uit je thuisland of een particuliere (internationaal opererende) ziektekostenverzekering. 

Bonaire, Saba en Sint Eustatius, Aruba, Curaçao of St. Maarten

Ben je een student en afkomstig uit de Bonaire, Saba en Sint Eustatius, Aruba, Curaçao of St. Maarten en heb je de Nederlandse nationaliteit, zorg dan eerst dat je bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen in de gemeente waar je woont. Daarna kun je meteen een zorgverzekering bij ons afsluiten.

Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan ben je mogelijk alsnog verzekeringsplichtig. Dit wordt beoordeeld door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

  • Als je verzekeringsplichtig bent, krijg je een Wlz-verklaring. Meld je aan bij Zorg en Zekerheid. Stuur een e-mail met de Wlz-verklaring als bijlage.
  • Als je niet verzekeringsplichtig bent, kan je een ziektekostenverzekering afsluiten in je thuisland of een particuliere (internationaal opererende) ziektekostenverzekering.

Je kan contact opnemen met de SVB.

Studeren en een baan  

Als je naast je studie gaat werken ben je verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Meld je aan bij Zorg en Zekerheid. Stuur een e-mail met als bijlage het ondertekende arbeidscontract (inclusief de datum indiensttreding) of een loonspecificatie (inclusief de datum indiensttreding).

Studeren en stage lopen  

Als je tijdens je studie ook stage loopt, kunnen we niet vooraf aangeven of je in Nederland verzekerd moet zijn.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) beoordeelt of je verplicht bent om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Dit hangt af van de hoogte van je loon- en onkostenvergoeding.

  • Als je recht op een zorgverzekering hebt, krijg je een Wlz-verklaring. Meld je aan bij Zorg en Zekerheid. Stuur een e-mail met de Wlz-verklaring als bijlage.
  • Als je niet verzekeringsplichtig bent, kan je een ziektekostenverzekering afsluiten in je thuisland of een particuliere (internationaal opererende) ziektekostenverzekering.

Je kan contact opnemen met de SVB.

EHIC

Als je een European Health Insurance Card (EHIC) hebt, kun je die in Nederland laten zien als je spoedeisende zorg nodig hebt. Er wordt dan contact opgenomen met jouw verzekeraar in je thuisland om de vergoeding van de gemaakte zorgkosten te regelen. 

Bedankt voor je feedback!

Er is een fout opgetreden. Wil je het later nog een keer proberen?

Verder lezen