Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Voorkeursbeleid geneesmiddelen

Wij hanteren een voorkeursbeleid voor veel geneesmiddelen. Wij willen namelijk dat zorg én medicijnen voor iedereen betaalbaar en toegankelijk blijven. Door alleen het voorkeursgeneesmiddel te vergoeden, houden wij de premie zo laag mogelijk.

Hoe werkt het voorkeursbeleid?

Van sommige medicijnen bestaan verschillende varianten met dezelfde werking. Binnen zo’n groep medicijnen wijzen wij één variant aan: het voorkeursgeneesmiddel. Wij vergoeden alleen het aangewezen voorkeursgeneesmiddel.

Het medicijn werkt net zo goed
Als je een medicijn gebruikt dat binnen ons voorkeursbeleid valt, maar het is geen voorkeursgeneesmiddel, dan zal het medicijn omgezet worden naar een voorkeursgeneesmiddel. Dit medicijn kan in een ander doosje zitten dan je bent gewend. Of een andere kleur of vorm hebben. Maar het medicijn heeft nog steeds dezelfde werking, want de werkzame stof blijft hetzelfde. Het apotheekteam kan je hierover informeren.

Minder vaak wisselen van medicijn
Door ons voorkeursbeleid, wissel je minder vaak van medicijn. De keuze voor een bepaalde variant van je medicijn staat nu namelijk voor langere tijd vast.

Dit zijn onze voorkeursgeneesmiddelen
Bekijk de medicijnen die onder het voorkeursbeleid vallen in het Reglement Farmaceutische zorg.

Geen eigen risico

Voorkeursgeneesmiddelen vallen niet onder het eigen risico.

Deze kosten vallen wel onder je eigen risico:

  • De kosten die de apotheek in rekening brengt voor de werkzaamheden voor een veilige  medicijnuitgifte en/of voorlichting bij een (nieuw) geneesmiddel;
  • De kosten voor een niet-voorkeursgeneesmiddel.

Kan je het voorkeursgeneesmiddel niet gebruiken?

Als je arts het medisch onverantwoord vindt om het voorkeursgeneesmiddel te gebruiken is er sprake zijn van medische noodzaak. Als er sprake is van medische noodzaak kan je in aanmerking komen voor vergoeding van een niet-voorkeursgeneesmiddel.

De arts schrijft de werkzame stof op het recept en vermeld daarbij ‘medische noodzaak’ en de onderbouwing hiervan. De apotheker kiest op basis van het recept en de onderbouwing van de medische noodzaak van de arts het meest doelmatige medicijn. De kosten van dit medicijn vallen wel onder je eigen risico.

Meer informatie

Voorkeursbeleid voor levothyroxine

Vanaf 1 januari 2022 is het voorkeursbeleid ook van toepassing voor het medicijn levothyroxine.

Bekijk hier de antwoorden op veelgestelde vragen

Verder lezen

Bedankt voor je feedback!

Er is een fout opgetreden. Wil je het later nog een keer proberen?