Aandacht voor eenzame medewerkers
Eenzaamheid blijft niet achter de voordeur
Eenzaamheid voelt misschien als iets wat bij iemand thuis gebeurt. Je thuis alleen voelen is slechts een vorm van eenzaamheid. Ook op werk kan iemand zich eenzaam voelen. ‘Workplace loneliness’ of 'employer loneliness' is zelfs een bekende Engelse term. Waar de reden voor eenzaamheid in de privésfeer zich meestal makkelijk laat raden, ligt dit op werk doorgaans lastiger.
Minder betrokken en minder productief
Wie eenzaam is in de werksfeer voelt zich vaak alleen staan, niet gehoord of ondergewaardeerd. Soms een combinatie van die drie. Dit gevoel gaat op termijn knagen en kan leiden tot minder betrokkenheid, een lagere productiviteit en op termijn verzuim of een burn-out. Schadelijk voor de medewerker en voor de organisatie. Langdurig of veelvuldig verzuim kost bedrijven jaarlijks heel veel geld.
Herken de signalen en onderneem actie
Als werkgever heeft u een belangrijke signalerende functie. Een werknemer die het gevoel heeft dat hij niet gehoord wordt of buiten de boot valt, zal zich vaak afweziger opstellen. Hij of zij trekt zich meer terug, mengt zich minder in gesprekken en discussies of meldt zich vaker kort ziek.
Het probleem aanpakken vraagt om leiderschap in de organisatie. Spreek de medewerker aan en durf het onderwerp bespreekbaar te maken. In een open, veilige bedrijfscultuur zal een eenzame medewerker zich veel meer op zijn gemak voelen. U kunt ook heel concreet actie ondernemen door bijvoorbeeld training aan te bieden voor werknemers en leidinggevenden.
Hoe Zorg en Zekerheid kan helpen
Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen. In zijn vrije tijd en op werk. Samen met onze gespecialiseerde partners helpen wij u graag bij uw bedrijfsvitaliteit. Met trainingen, workshops, inspiratiesessies en online tooling. Ook kunnen wij uw bedrijfscultuur en –vitaliteit in kaart brengen.
Interesse? Neem contact met ons op

Organiseer sociale activiteiten
Samen iets leuks doen is goed voor het teamgevoel. Door regelmatig een uitje te organiseren of gewoon tijd te maken voor een kleine borrel zorgt u voor onderlinge betrokkenheid. Een gevoel van saamhorigheid is niet alleen leuk op het moment zelf, maar betaalt zich op de lange termijn ook terug. Hechte teams presteren vaak beter dan een groep individuen.
Aandacht voor teruggetrokken collega’s
We zitten allemaal anders in elkaar. Waar de een het liefst heel de dag in de spotlight staat, voelt de ander zich fijner op de achtergrond. Het een is niet beter dan het andere. Een gevaar is wel dat u de introverte collega uit het oog verliest. Dat iemand zich minder snel laat zien of horen betekent niet dat hij of zij geen behoefte heeft aan aandacht.
Juist deze collega’s hebben soms een zetje nodig. Betrek ze bijvoorbeeld actief bij activiteiten en overleggen. Vaak is een keer genoeg om over een drempel te komen. De teruggetrokken collega zal zich in de toekomst meer gewaardeerd voelen. Dit betaalt zich terug in werkplezier, betrokkenheid en productiviteit.
Thuiswerken versterkt eenzaamheid
Sinds de coronacrisis werken veel mensen deels thuis, maar niet iedereen gaat hier even goed mee om. Waar de rust van thuis voor sommigen een zegen is, versterkt het voor anderen het eenzaamheidsgevoel.
Waak ervoor dat uw medewerkers niet uit het oog verliest. Blijft thuiswerken voor u (deels) de realiteit? Blijf investeren in digitaal samenkomenen en moedig collega's aan om regelmatig naar kantoor te komen, mits de situatie dat toelaat.
Hulp voor mentale fitheid met InZZet
Telt uw bedrijf meer dan 250 medewerkers? Dan kunt u met InZZet aan de slag met (mentale) vitaliteit binnen uw organisatie. Bijvoorbeeld om eenzaamheid onder werknemers tegen te gaan. Hoe InZZet er voor u uitziet bepaalt u zelf. Samen stellen we een programma op dat past bij de wensen van uw bedrijf en uw medewerkers. Bekijk wat InZZet kan doen voor uw organisatie.
Lees meer over InZZet
