Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Geen tijd te verliezen

Volgens het officiële arbo-advies mag je maximaal zes uur per dag achter een beeldscherm zitten en moet je om de twee uur pauzeren. Je bedrijf moet dat mogelijk maken en je leidinggevende moet erop letten.

Pauzeer jij om de twee uur?

Maar vaak zijn het de medewerkers zelf die daar de hand mee lichten. Ze hebben het te druk en denken dat pauzes overslaan hen extra tijd oplevert. Of ze onderschatten het belang van even ‘afschakelen’.

Zeer ten onrechte, zo blijkt. Als je te lang doorwerkt, neemt je concentratie namelijk af. Je gaat langzamer werken en meer fouten maken. Je energiecurve vertoont een dalende lijn met een dip na ongeveer een uur. Daarna rendeert doorwerken eigenlijk niet meer, al heb je dat misschien niet in de gaten.

Non-stop doorwerken? Beter van niet

Non-stop doorwerken achter een beeldscherm kan bovendien leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid en klachten aan (zoals dat heet) het bewegingsapparaat. Pauzeren is dus zeker geen verloren tijd!

Neem op tijd je rust

Dan herstellen je lichaam en je brein zich snel. Korte pauzes van tien minuten zijn daarvoor al genoeg. Werk dus in blokken van maximaal zestig minuten en plan dan een korte onderbreking. Sta op en loop een rondje. Maak je hoofd leeg. Kom tot jezelf en ga daarna met hernieuwde energie verder.

    Verder lezen