Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Regionale samenwerking


Elke inwoner van Nederland kan zich bij Zorg en Zekerheid verzekeren van en voor goede zorg. In onze zorgkantoorregio’s Zuid-Holland Noord en Amstelland-Meerlanden (zie afbeelding) doen wij meer dan alleen goede zorg inkopen. In de regio maken wij als regionale zorgverzekeraar afspraken over de gehele zorgketen: van het sociaal domein (samen met gemeenten) via de eerste- en tweedelijnszorgverleners tot verpleging en verzorging door het zorgkantoor. De regio kent ons en wij kennen de regio. Met een groot marktaandeel en twee zorgkantoren kunnen wij in de regio ondersteuning en zorg samen met zorgaanbieders, welzijnspartijen, gemeenten en andere partners het beste organiseren. Zo verbinden wij zorg en gezondheid. Dit doen wij regionaal én lokaal.

project.alttext_fallback
Afbeelding: de regio van Zorg en Zekerheid

Samenwerking binnen in de eerstelijnszorg

Zorg en Zekerheid staat pal achter de Visie eerstelijnszorg 2030: samen vernieuwen en versterken. Als Zorg en Zekerheid werken we dan ook hard aan de uitvoering hiervan. Op regionaal niveau organiseren zorginstellingen, regionale eerstelijnsorganisaties en welzijnspartijen zich in de regio-organisatie om gezamenlijk een samenhangend en passend aanbod vast te stellen.

Op lokaal niveau treffen zorg- en welzijnsprofessionals elkaar persoonlijk, maken zij werkafspraken rondom specifieke groepen cliënten en kennen zij de inwoners van de wijk. Apothekers, huisartsen, specialist ouderengeneeskunde, paramedici, wijkverpleegkundigen, welzijnsmedewerkers en medewerkers van Centrum voor Jeugd en Gezin kennen elkaar, bieden heldere aanspreekpunten en werken op clientniveau intensief met elkaar samen. Hierdoor wordt ieders expertise zo goed mogelijk benut, wordt escalatie van zorgvragen zoveel mogelijk voorkomen en kan de beperkte capaciteit aan professionals zo effectief mogelijk worden ingezet.

Zorg en Zekerheid streeft naar de beste zorg en ondersteuning door de samenwerking met regionale aanbieders te versterken en vergroten. Dit doen wij bij voorkeur met (meerjarige) afspraken met de zorgaanbieders waarin concrete invulling wordt gegeven aan regionale samenwerkingsafspraken. Zo vergroten wij het vertrouwen binnen onze regio om de juiste stappen te zetten.

Regiobeelden en regioplannen

Binnen de regionale samenwerkingsverbanden geven regiobeelden inzicht in de huidige en toekomstige zorgvraag en arbeidsmarktontwikkeling. Conform de afspraken in het Integraal Zorgakkoord (IZA) hebben de regiobeelden in 2023 een update gekregen:

Onder meer op basis van deze regiobeelden zijn er in 2023 regioplannen opgesteld met daarin specifieke opgaven die de komende jaren in regionale gezamenlijkheid met prioriteit worden opgepakt en uitgevoerd.

Uit de regioplannen volgen een aantal focusthema’s in onze zorgkantoorregio’s waarop we met onze regionale partners de komende jaren het verschil gaan maken:

  • Eigen regie en preventie
    • Wonen en zorg voor ouderen
    • GGZ en mentaal welbevinden
  • Digitale zorg
    • Acute zorg
    • Duurzame zorg
    • Arbeidsmarkt

Omdat sommige plannen onze zorgkantoorregio’s overstijgen, werken wij ook steeds meer samen met stakeholders die regio- overstijgend zijn. Hierbij is het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) belangrijk om te noemen. Wij zijn nauw betrokken bij de ontwikkelingen binnen ROAZ West en aangesloten op de ontwikkelingen in ROAZ Noord-Holland en Flevoland. Ook voor de ROAZ-regio’s zijn regiobeelden en regioplannen opgesteld met daarin specifieke opgaven die de komende jaren met prioriteit worden uitgevoerd.

Transformatieplannen

Om de bovengenoemde regio- en ROAZ-plannen uit te voeren, is het soms nodig om transformatieplannen op te stellen waarmee de benodigde financiële middelen voor de transformatie worden aangevraagd en/of waarmee gelijkgericht handelen van zorgverzekeraars kan worden afgesproken. Meer informatie over de voorwaarden en het proces van transformatieplannen is te vinden op: Transformatie in de regio.