GeZZond 39 | december 2016
13
Vincent van Munster
is initiatiefnemer
van
Biosoepi.nl.Twee dagen in de week
wordt er gekookt, op donderdag en vrij-
dag. Daarnaast is er een cateringservice
aan bedrijven en particulieren. BioSoepi
is nog in de opstartfase. ‘We leggen niet
te veel druk op de mensen, we bouwen
het rustig op.’ Wel is het de bedoeling
in de toekomst meer dagen per week
open te gaan.
Vincent was ooit een drukbezette hotel-
manager, kreeg een burn-out en besloot
daarna zijn leven om te gooien. Hij zoekt
nu verbinding tussen mensen met een
beperking en de buurt. ‘Zij voelen zich
soms eenzaam en onzeker. Onze stich-
ting wil ze met elkaar in contact brengen
en hun talenten stimuleren.’ De stichting
werkt met zestien vrijwilligers, maar kan
altijd meer handjes gebruiken. ‘Iedereen
die een passie heeft voor horeca en voor
mensen is welkom.’
Meer informatie op
biosoepi.nlof word vrijwilliger via
stichtingphilia.nl, een stichting
die deelnemers en buurtbewoners
met elkaar wil verbinden door het
opzetten van activiteiten.
Dit is chef-kok Jeffrey.
Hij werkt een paar dagen per
week in de keuken van BioSoepi. Het
bevalt goed. ‘Ik houd van koken en
het is een leuk team om mee te wer-
ken.’ Jeffrey was vroeger souschef bij
een restaurant, maar raakte vijf jaar
geleden plotseling slechtziend. ‘Het
was een soort van kortsluiting in de
kabeltjes van de hersenen naar de
ogen. Het overkomt zo’n tweehon-
derd Nederlanders per jaar. Ik heb
nog acht procent zicht, zie
alleen silhouetten.’
Alles is leuk
aan werken voor
Biosoepi.nl.
Behalve de
afwas...
Van hotel-
manager tot
verbinder
De ingrediënten staan
klaar. Alle soepen worden
bereid met verse groenten,
zoals ui, venkel, prei, tijm en
selderij. Met de bakfiets halen
ze de groenten uit de eigen
moestuin of bij DeGroen(s)te-
Tuin in Nieuw-Vennep, een
biologische buurtmoes-
tuin voor en door
bewoners.
Het zijn grote
pannen, met soms wel
vijftig liter soep. Naast
soepen serveren ze vers-
gemaakte sappen,
smoothies en zelfgebak-
ken broodjes aan de
buurtbewoners.
Virginia, vrouw van
initiatiefnemer Vincent,
roert in de pannen. Ze
springt vanochtend bij, om-
dat Marleen ziek is. Vincent
en Virginia halen in de keu-
ken veel geintjes uit. ‘Maar
als hij echt vervelend is, laat
ik hem vijftien kilo uien
snijden’, glimlacht ze.
Kijk, dat is pas een
flinke kom met courgette-
soep. En dat voor slechts
€ 3,50. Willemijn staat van-
daag in de bediening en ser-
veert de soep. ‘Ik help ’s
ochtends met het snijden
van groente in de keuken,
rond half 12 bedien ik
de gasten.’
Bezoekers van het
ontmoetingscentrum van
Stichting Maatvast krijgen
de soep opgediend van
Willemijn. ‘Het ruikt heerlijk’,
zegt een mevrouw. Een keer
in de week besteedt Willemijn
haar dagbesteding aan
Biosoepi. Ze heeft het erg
naar haar zin. ‘Stress? Nee
joh, daar heb ik geen
last van.’