Previous Page  12-13 / 20 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12-13 / 20 Next Page
Page Background

GeZZond 39 | december 2016

13

Vincent van Munster

is initiatiefnemer

van

Biosoepi.nl.

Twee dagen in de week

wordt er gekookt, op donderdag en vrij-

dag. Daarnaast is er een cateringservice

aan bedrijven en particulieren. BioSoepi

is nog in de opstartfase. ‘We leggen niet

te veel druk op de mensen, we bouwen

het rustig op.’ Wel is het de bedoeling

in de toekomst meer dagen per week

open te gaan.

Vincent was ooit een drukbezette hotel-

manager, kreeg een burn-out en besloot

daarna zijn leven om te gooien. Hij zoekt

nu verbinding tussen mensen met een

beperking en de buurt. ‘Zij voelen zich

soms eenzaam en onzeker. Onze stich-

ting wil ze met elkaar in contact brengen

en hun talenten stimuleren.’ De stichting

werkt met zestien vrijwilligers, maar kan

altijd meer handjes gebruiken. ‘Iedereen

die een passie heeft voor horeca en voor

mensen is welkom.’

Meer informatie op

biosoepi.nl

of word vrijwilliger via

stichtingphilia.nl

, een stichting

die deelnemers en buurtbewoners

met elkaar wil verbinden door het

opzetten van activiteiten.

Dit is chef-kok Jeffrey.

Hij werkt een paar dagen per

week in de keuken van BioSoepi. Het

bevalt goed. ‘Ik houd van koken en

het is een leuk team om mee te wer-

ken.’ Jeffrey was vroeger souschef bij

een restaurant, maar raakte vijf jaar

geleden plotseling slechtziend. ‘Het

was een soort van kortsluiting in de

kabeltjes van de hersenen naar de

ogen. Het overkomt zo’n tweehon-

derd Nederlanders per jaar. Ik heb

nog acht procent zicht, zie

alleen silhouetten.’

Alles is leuk

aan werken voor

Biosoepi.nl

.

Behalve de

afwas...

Van hotel-

manager tot

verbinder

De ingrediënten staan

klaar. Alle soepen worden

bereid met verse groenten,

zoals ui, venkel, prei, tijm en

selderij. Met de bakfiets halen

ze de groenten uit de eigen

moestuin of bij DeGroen(s)te-

Tuin in Nieuw-Vennep, een

biologische buurtmoes-

tuin voor en door

bewoners.

Het zijn grote

pannen, met soms wel

vijftig liter soep. Naast

soepen serveren ze vers-

gemaakte sappen,

smoothies en zelfgebak-

ken broodjes aan de

buurtbewoners.

Virginia, vrouw van

initiatiefnemer Vincent,

roert in de pannen. Ze

springt vanochtend bij, om-

dat Marleen ziek is. Vincent

en Virginia halen in de keu-

ken veel geintjes uit. ‘Maar

als hij echt vervelend is, laat

ik hem vijftien kilo uien

snijden’, glimlacht ze.

Kijk, dat is pas een

flinke kom met courgette-

soep. En dat voor slechts

€ 3,50. Willemijn staat van-

daag in de bediening en ser-

veert de soep. ‘Ik help ’s

ochtends met het snijden

van groente in de keuken,

rond half 12 bedien ik

de gasten.’

Bezoekers van het

ontmoetingscentrum van

Stichting Maatvast krijgen

de soep opgediend van

Willemijn. ‘Het ruikt heerlijk’,

zegt een mevrouw. Een keer

in de week besteedt Willemijn

haar dagbesteding aan

Biosoepi. Ze heeft het erg

naar haar zin. ‘Stress? Nee

joh, daar heb ik geen

last van.’