Beter eten
1. Eet genoeg
Het is een misvatting dat je minder moet eten om gezonder te worden. Honger lijden is niet het doel en bovendien niet lang vol te houden. Natuurlijk is het goed om minder ongezonde producten in je menu op te nemen, maar je hoeft ze niet helemaal uit te sluiten. Gun jezelf gerust af en toe iets ongezonds, maar probeer in de regel gezondere keuzes te maken. Dat betekent niet altijd dat je drastische veranderingen moet maken. Je kunt ook gewoon je pasta omwisselen voor een volkorenvariant, verse groenten en iets minder kaas op je zelfgemaakte pizza strooien en naar rato iets minder aardappels en meer groente opscheppen. Alle beetjes helpen.
2. Vermijd verleidingen
Wil je minder snoepen? Zorg dan dat je geen snoep, koek en chips in huis hebt, maar bijvoorbeeld wel gezondere tussendoortjes zoals een volkoren cracker, rauwkost, fruit en noten. Wat je niet hebt, kun je ook niet opeten. Wil je jezelf wel wat gunnen? Koop dan een kleine verpakking of deel de rest uit aan de buren of collega’s. Jij blij, zij blij!
3. Maak het jezelf niet te moeilijk
Bedenk een goed repertoire van maaltijden die je lekker vindt, die (redelijk) gezond zijn en die je makkelijk in elkaar kunt draaien. Kook bovendien altijd iets extra zodat je een deel kunt invriezen voor van die dagen dat je echt geen tijd of zin hebt om te koken. Dan ben je na een lange werkdag minder geneigd om een pizza in de oven te gooien of iets ongezonds te bestellen. Een goede voorbereiding is het halve werk.
4. Beperk alcoholgebruik
Alcohol is niet alleen een dikmaker, maar is ook slecht voor je lever, hart en bloedvaten. Het is dus verstandig om het met mate te nemen. Kies er bijvoorbeeld voor om alleen op speciale gelegenheden te drinken. Zo voorkom je dat het een gewoonte wordt om altijd maar een glaasje in te schenken. Bovendien zijn er tal van alcoholvrije opties die minstens zo lekker zijn. En dat zonder de kater.
Voed je goed
Wil je graag gezonder eten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of heb je meer ideeën en frisse motivatie nodig? Zorg en Zekerheid heeft een scala aan lekkere recepten om uit te proberen.
Gezzond recept: vegan wortelsoep
Gezzond recept: gevulde pompoen
Een gerecht uit onze keuken - zonder toegevoegde suikers!
Vegetarische gerechten uit de Zorg en Zekerheid keuken
Hulp bij ernstig overgewicht
Soms is alleen beter eten niet genoeg en is het zinvol om professionele hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld als je last hebt van ernstig overgewicht en een verhoogd risico op ziekten die daarmee samenhangen, zoals hart- en vaatziekten of diabetes type 2. Vanuit de basisverzekering kom je dan in aanmerking voor een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dit is een begeleid programma van twee jaar dat moet zorgen voor een gezonde verandering op lange termijn, met de focus op meer bewegen en gezond eten. De huisarts, cardioloog of internist kan onderzoeken of je hiervoor in aanmerking komt.
Vergoedingen
Met de basisverzekering kan iedereen in Nederland bij de huisarts terecht. Ben je aanvullend verzekerd? Kijk in onze vergoedingenzoeker of je in aanmerking komt voor een vergoeding voor:
Meer over eten
Wil je weten hoe je op een gezonde manier kunt eten? Je kunt met jouw vragen terecht bij Thuisarts.nl. Deze website is geschreven door artsen en medische specialisten.
Vind jij voeding een interessant thema en ben je nog lang niet uitgelezen? Ontdek dan hieronder de laatste nieuwsberichten, blogs en achtergrondartikelen en word een echte voedingsexpert.
Gezzond recept: Kleurrijke salade
Gezzond recept: Peruaanse causa met tonijn en avocado
Over het algemeen eten mensen te weinig groente. “Dat zie ik terug in mijn diëtistenpraktijk, maar ook in de landelijke cijfers”, vertelt Lea Polak. "Deze gezonde soepjes zijn daarom superfijn. Heerlijk als amuse, voorgerecht of bijgerecht."
Lees verderGezzond recept: Kleurrijke soepjes
Over het algemeen eten mensen te weinig groente. “Dat zie ik terug in mijn diëtistenpraktijk, maar ook in de landelijke cijfers”, vertelt Lea Polak. "Deze gezonde soepjes zijn daarom superfijn. Heerlijk als amuse, voorgerecht of bijgerecht."
Lees verderEet jezelf gelukkig
Heb je weleens gehoord van het signaalstofje serotonine? Dit stofje, ook gelukshormoon genoemd, vervult heel wat belangrijke functies in ons lichaam en voeding speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van serotonine. Jezelf gelukkig eten? Lees dan onze tips.
Lees verder