Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Fit door de overgang

Zweten, opvliegers of niet goed kunnen slapen. Het zijn kenmerken van de overgang. En hoewel elke dag vrouwen kampen met dit soort vervelende symptomen, is het niet altijd duidelijk hoe zij of de mensen in hun omgeving ermee om kunnen gaan. Heb jij (in je omgeving) te maken met de overgang?
Wij helpen jou graag een handje om het leven een stukje aangenamer te maken.

1. Kom in beweging

Vermoeidheid komt vaak voor bij vrouwen in de overgang. Hoewel het tegendraads klinkt, is het belangrijk om veel te bewegen. Dit geeft je lichaam een boost waardoor je je energieker voelt. Elke dag een half uur bewegen, bij voorkeur in de buitenlucht, versterkt bovendien de botten en helpt tegen stijfheid van gewrichten en spierpijn. Een stevige wandeling kan de truc al doen. Wil je meer bewegen maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Misschien heb je iets aan onze tips.

2. Eet bewust

Vrouwen zijn tijdens en na de overgang kwetsbaarder voor hart- en vaatziekten en botontkalking. Zorg voor een stabiele bloedsuiker door zo min mogelijk toegevoegde suikers en snelle koolhydraten tot je te nemen. Door een gezond voedingspatroon aan te houden, krijg je daarnaast meer energie. Sommige voedingsmiddelen kunnen opvliegers verergeren, zoals suiker en kruidige gerechten. Meer informatie over een gezond voedingspatroon tijdens de overgang lees je hier.

3. Zorg voor een goede nachtrust

Om je overdag goed te voelen, is een goede nachtrust een absolute must, terwijl die niet vanzelfsprekend is tijdens de overgang. Om je slaap te verbeteren, is er een aantal dingen dat je kan doen voor het slapengaan. Drink geen alcohol, koffie of frisdrank en vermijd tot een uur van tevoren digitale schermen. Doe in plaats daarvan een ontspannende handeling. Neem een warm bad, maak een korte wandeling, luister naar muziek of lees een boek. Lees meer tips voor een goede nachtrust.

4. Beperk stress tot het minimum

Stress is de grootse boosdoener bij hormonale klachten en dus zeker ook bij overgangsklachten. Langdurige stress kan een chronisch hormonaal onevenwicht geven en omgekeerd. Neem daarom niet te veel hooi op je vork. Gen jezelf de tijd en de rust om aan alle veranderingen te wennen. Lees onze tips om vaker te ontspannen.

5. Praat erover

Het ziekteverzuim van vrouwen tussen de 45 en 65 jaar ligt hoger dan dat van mannen met dezelfde leeftijd. Praten over overgangsklachten vergroot het begrip bij collega’s en leidinggevenden. Steeds meer werkgevers realiseren zich dat de overgang de oorzaak kan zijn dat iemand niet goed in haar vel zit en bieden overgangsworkshops of coaching. Maak daar gebruik van en schroom niet om jouw ongemakken of wensen bij je werkgever aan te kaarten.

6. Zoek hulp

Dat kan bij de huisarts of een overgangsconsulent. Een overgangsconsulent is speciaal opgeleid in hormonale problemen en coacht vrouwen in de overgangsfase. De consulent biedt naast fysieke, ook psychologische ondersteuning.

De overgang: de feiten

Wat is precies de overgang? 

De meeste vrouwen komen tussen hun 45e en 60e levensjaar in de overgang. Tijdens de overgang houden de eierstokken langzaam op met het produceren van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. Oestrogeen heeft invloed op een heleboel functies in het lichaam, zoals hart- en bloedvaten, botten, borsten en urinewegen. Door het verminderen van de hormonen, moet er een nieuw evenwicht worden gezocht in de hormoonhuishouding. Deze veranderingen kunnen verschillende klachten met zich meebrengen.


De overgang: elke vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken

80% procent van de vrouwen in de overgang ervaart overgangsklachten, waarvan 33% ernstige klachten. Dit komt neer op ruim 1,1 miljoen vrouwen! Overgangsklachten worden niet altijd herkend en er wordt weinig over gesproken. Veel vrouwen nemen de klachten voor lief, wat jammer is omdat er vaak iets gedaan kan worden aan de klachten, waardoor het leven aangenamer wordt.


Meer dan opvliegers 

De klassieke klachten ofwel typische klachten als opvliegers en nachtelijk transpireren linken mensen vaak wel aan de overgang. Maar veel overgangsklachten zijn minder bekend. Mogelijk worden ze zelfs gelinkt aan iets anders, zoals een burn-out. Bij a-typische klachten kun je denken aan slapeloosheid, hoofdpijn, stemmingswisselingen, gewrichts- en spierpijn, gehoorveranderingen (oorsuizen), of depressieve gevoelens.

Sfeerbeeld

Vergoedingen

Met de basisverzekering kan iedereen in Nederland bij de huisarts terecht. Ben je aanvullend verzekerd? Kijk dan in onze vergoedingenzoeker of je in aanmerking komt voor een vergoeding voor advies van een overgangsconsulent. Een overgangsconsulent is speciaal opgeleid in hormonale problemen en coacht vrouwen in de overgangsfase.

Online zelfhulpmodule ‘Overgangsklachten’

In de gratis online zelfhulpmodule ‘Overgangsklachten' krijg je inzicht in jouw overgangsklachten. De module biedt waardevolle informatie, tips en oefeningen om je te helpen regie te houden over deze fase in je leven.

Gun jezelf een steuntje in de rug en ga aan de slag met de module ‘Overgangsklachten’ die we in samenwerking met mirro E-health aanbieden aan onze verzekerden.

Aanmelden is makkelijk:

1. Maak een gratis mirro-account aan
2. Bevestig jouw account via de link die je via e-mail ontvangt

Je bent ingelogd en kunt meteen beginnen!

Ga van start

Sfeerbeeld

Meer lezen over Omgaan met overgangsklachten?

Vind het antwoord op jouw vraag rondom omgaan met overgangsklachten via de website van Thuisarts.

Lees meer

​Deze informatie is geschreven door artsen en medisch specialisten en kun je ook gebruiken om te bepalen of je naar de dokter moet en wat je zelf kunt doen.