


Over Zorg en Zekerheid
Zorg en Zekerheid is een middelgrote, regionale zorgverzekeraar. Ons kernwerkgebied bestaat uit twintig gemeenten binnen de driehoek van Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Hier zijn wij sinds 1825 verankerd.
Zorg en Zekerheid is puur en alleen een zorgverzekeraar. Wij hebben geen enkel ander belang dan het organiseren van zorg. Verder bevorderen wij de gezondheid van de mensen in ons werkgebied. Samen met onze verzekerden, zorgprofessionals, gemeenten en werkgevers hebben wij de ambitie de gezondste regio van Nederland te worden.
De Zorg en Zekerheid Groep bestaat uit drie rechtspersonen: de Onderlinge Waarborgmaatschappij Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid u.a., Stichting Wlz-uitvoerder Zorg en Zekerheid en de Stichting Zorg en Zekerheid. Als groep staan wij garant voor voldoende en kwalitatief goede zorg, die voor al onze verzekerden bereikbaar en betaalbaar is. Wij zijn ervan overtuigd dat wij onze verzekerden met onze regionale aanpak meer waarde kunnen bieden. Bijvoorbeeld omdat wij de verbinding in de samenleving zoeken, op lokaal niveau.
Hierbij zijn zorginstellingen en -professionals, gemeenten, welzijnsorganisaties en onze verzekerden betrokken, maar ook bedrijven, scholen, sportclubs en wijkteams. Al deze partijen werken samen aan de zorg- en gezondheidsprojecten die Zorg en Zekerheid ondersteunt of tot stand brengt.
Met onze verzekerden voeren wij actief het gesprek. Zo willen wij hun verwachtingen over zorg en gezondheid scherp krijgen. Die richten wij, waar mogelijk, op een kostenefficiënte en kwalitatieve manier in. Binnen de Onderlinge Waarborgmaatschappij zijn onze verzekerden ook leden en kunnen zij invloed uitoefenen op de besluitvorming in de Ledenraad. Als uitvoerder van de Wet langdurige zorg regelen wij de zorg voor mensen die daarvoor in aanmerking komen. Als Stichting realiseren wij zorgprojecten en -initiatieven waaraan iedereen kan deelnemen. Als Zorg en Zekerheid Groep stellen wij zeker dat zorg en gezondheid voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is en blijft.
Zorg en Zekerheid heeft de overtuiging dat de gezondste mensen leven in een samenleving waar samen echt samen is. Daarom werken wij vanuit een duidelijke visie. Dit is waar wij voor staan en ons elke dag voor inzetten:
Iedereen is welkom
Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de zorgverzekering. Dat neemt niet weg dat sommige verzekeraars beperkende voorwaarden hanteren, bijvoorbeeld om toegelaten te worden tot de aanvullende verzekering. Bij Zorg en Zekerheid niet. Wij geloven dat zorg niet zonder solidariteit kan. Wij geloven in een zorgstelsel waar iedereen recht heeft op dezelfde zorg of ondersteuning: jong en oud, ziek of gezond, meer of minder draagkrachtig, particulieren en bedrijven. Bij ons is iedereen welkom. Wij staan garant voor goede zorg met verzekeringen zonder wachttijden of leeftijdsgebonden premies.

Bij Zorg en Zekerheid is de toegang tot zorg voor iedereen hetzelfde. Budgetpolissen, waarbij mensen minder premie betalen maar bijvoorbeeld niet terecht kunnen in academische ziekenhuizen, kennen wij niet. Wel kopen wij selectief in, contracteren wij bepaalde klinieken niet omdat die onvoldoende kwaliteit leveren. Ook streven wij naar de juiste zorg op de juiste plek. Hoog complexe zorg wordt aangeboden in academische ziekenhuizen. Meer reguliere zorg krijgt een plek in regionale ziekenhuizen. Daarnaast stimuleren wij het verplaatsen van zorg naar de huisarts, dicht bij de patiënt. Of naar een welzijnscoach van de gemeente.
De gezondste regio
Samen met onze verzekerden, zorgprofessionals, gemeenten en werkgevers willen wij ons kernwerkgebied tot de gezondste regio van Nederland maken. Dit doen wij vanuit de visie van Positieve Gezondheid, waarbij niet de ziekte centraal staat maar een betekenisvol leven. Gezondheid betekent wat ons betreft verder kijken dan alleen naar de zorg. Soms is er bijvoorbeeld behoefte aan mentaal of fysiek welzijn.
Zorg en Zekerheid stimuleert mensen al jaren om gezond te leven. Dat doen wij door te investeren in preventie, samen met organisaties binnen en buiten de zorg. Voor veel mensen blijkt het lastig om gezond te leven, genoeg te bewegen, stress te voorkomen of niet te vereenzamen. Wij brengen vroegtijdig deze gezondheidsvragen met elkaar in kaart. Zo komen wij bijvoorbeeld in beweging om jongeren te helpen gewichtsproblemen te voorkomen of op te lossen. Wijzen wij mensen op sportactiviteiten in de buurt. Organiseren wij samen met sportverenigingen een hardloopcircuit, stimuleren het meedoen aan basketbal, samen wandelen of fietsen. Wij bieden handvatten voor gezonde voeding en voor ontspanning.

Stimuleren mensen te leren omgaan met hun gezondheidsvragen, elkaar te helpen of juist zelf het antwoord te vinden.
Samen
Zorg en Zekerheid gelooft in de kracht van samen de gezondheidszorg organiseren. Wij gaan niet op de stoel van de zorgprofessionals zitten, maar gaan wel met hen in gesprek over de kwaliteit en de beheersbaarheid van de zorgkosten. Wij bespreken met elkaar vragen als: is deze zorg zo doelmatig mogelijk of is er een andere mogelijkheid? Sluit deze zorg aan bij de vraag van onze verzekerden? Welke vrijheid hebben verzekerden bij de keuze van een zorgprofessional? Kunnen zij rekenen op zorg in de buurt, met de beste kwaliteit? Zo ontstaat een goede balans tussen kwaliteit, prijs en dienstverlening.
Geen winstoogmerk
Zorg en Zekerheid is puur en alleen een zorgverzekeraar. Wij hebben geen enkel ander belang dan het organiseren van toegankelijke en goede zorg voor onze verzekerden. Wij kennen geen winstdoelstelling en hebben geen aandeelhouders. Wij zijn een Onderlinge Waarborgmaatschappij.
Als de kosten voor de zorg lager uitvallen, dan gaat dat geld rechtstreeks terug naar onze verzekerden: via de premie of via kwalitatief nog betere zorg. Wij kiezen ervoor een deel van de reserves, geld dat niet nodig is om aan de verplichte financiële eisen te voldoen, via de premie terug te geven aan onze verzekerden. Wij doen dit al jaren, stapsgewijs, om de premie zo stabiel mogelijk te houden.

In de premie van 2020 geeft Zorg en Zekerheid € 12,1 miljoen uit haar reserves terug die niet nodig waren volgens de wet- en regelgeving. Daarmee ligt de premie voor 2020 lager dan de werkelijke kostprijs van de zorg. Omgerekend is dit een bedrag van € 30,40 per betalende verzekerde per jaar.
Wij hebben drie kernspeerpunten waarmee wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid invullen:
- Het bieden van kwalitatief goede zorg in de buurt, bereikbaar voor iedereen;
- Gezondheidsbevordering en kwaliteit van leven voor iedereen toegankelijk maken. Dit doen wij door lokaal samen te werken en alle partijen te verbinden; en
- Het betaalbaar houden van de premie, zonder dat hieruit winsten worden behaald.
Zorg en preventie
Verzekerden gaven Zorg en Zekerheid in 2019 opnieuw een 7,9 als rapportcijfer. Dit cijfer zegt iets over onze dienstverlening en onze zorg. Wij kopen de juiste zorg op de juiste plek in, door goede afspraken met zorgprofessionals te maken. Ook werken wij al jaren actief samen met gemeenten. Zorgprofessionals krijgen van ons de ruimte de zorg anders in te richten: thuis of dicht bij huis als het kan en bij de zorginstelling waar het moet. De focus ligt hierbij op Positieve Gezondheid en preventie.
Positieve Gezondheid gaat uit van de gedachte dat gezondheid veel meer is dan ziek of gezond zijn. De sociale en mentale kant zijn minstens zo belangrijk als de fysieke. Daarom financiert Zorg en Zekerheid in veel gemeenten in ons werkgebied Welzijn op Recept. Hiermee kan de huisarts patiënten doorverwijzen naar een welzijnscoach. Door samen te bewegen, vrijwilligerswerk te doen of iets nieuws te leren verdwijnen sommige klachten spontaan. In drie pilotgemeenten kunnen mensen daarnaast het Positieve Gezondheidsgesprek aangaan. Een zorgverlener luistert en kijkt driemaal per jaar hoe positief iemand zijn of haar gezondheid ervaart. En op welke vlakken groei mogelijk is. In 2019 ging Zorg en Zekerheid daarnaast verder met Klaver 4: twee studenten coachen twee tieners een schooljaar lang naar een duurzaam gezond gewicht.
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft in 2019 twee keer onderzoek gedaan onder zorgverzekeraars. Het doel: controleren welke stappen zijn gezet om wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg, de medisch specialistische zorg en de wijkverpleging terug te dringen. Zorg en Zekerheid scoorde als enige zorgverzekeraar op alle fronten goed tot zeer goed.
Ons geZZondTeam en de cliëntadviseurs van ons zorgkantoor zorgen ervoor dat mensen zo snel mogelijk de hulp krijgen die het beste bij hun zorgvraag past. Ook bieden wij goede nazorg en meten wij structureel het resultaat van de zorgbemiddeling. Dit wordt vervolgens vastgelegd in afspraken met zorgprofessionals en gemeenten.
Zorg en Zekerheid was in 2019 betrokken bij meerdere e-healthprojecten. Zo maken wij mogelijk dat revalidatiecentrum Basalt patiënten digitale ondersteuning op maat kan bieden bij hun thuisrevalidatie. Patiënten in de Rijn-, Duin- en Bollenstreek met een indicatie voor wijkverpleging kunnen gebruikmaken van beeldzorg via Marente. Een zorgverlener controleert online de inname van medicatie, biedt begeleiding bij de toediening en adviseert over het dag- nachtritme. In dezelfde regio heeft Activite stappen gezet om medicatiezorg veiliger en efficiënter te maken. Ten slotte hoeven patiënten van het LUMC en Alrijne dankzij online meetapparatuur minder vaak terug naar het ziekenhuis.
Met Stevenshof Vitaal in Leiden werkt Zorg en Zekerheid drie jaar lang samen met bewoners, lokale (zorg)organisaties en de gemeente aan een gezonde, vitale en sociale wijk.
Daarbij gaat het over gezonde(re) voeding en beweging, maar ook over ontspanning, meedoen in de wijk en voor elkaar zorgen. Ook kunnen bewoners thuis inzicht krijgen in hun gezondheid, met een begrijpelijk dashboard en online tools. Het ministerie van VWS kwam in 2019 tweemaal op bezoek en volgt het programma met veel belangstelling. Logisch, want Stevenshof Vitaal kan een blauwdruk worden voor andere wijken en steden.
Zorg en Zekerheid intensiveerde in 2019 de gesprekken met regionale zorgaanbieders in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dankzij het onderlinge vertrouwen zijn in de regio een aantal speerpunten opgepakt. Zo helpen ervaringsdeskundigen mee om de in- en uitstroom te faciliteren. Administratieve uren worden overgeheveld naar behandeluren en ‘medical scribes’ verlichten de administratie. Andere deskundigen helpen om het behandelproces te faciliteren. Verder wordt de doorstroom binnen de ggz beter geregeld en financiert Zorg en Zekerheid extra opleidingsplaatsen.
‘Lekker in je Lijf’ werd in 2019 ook geïntroduceerd in de regio Haarlem. Dit programma voor mensen met overgewicht, dat al jaren succesvol is in de regio Leiden en Bollenstreek, is exclusief te volgen via de gemeentepolis van Zorg en Zekerheid.
Mensen gaan gedurende 18 weken kosteloos in een groep aan de slag met hun gezondheid. Dit gebeurt onder professionele en persoonlijke begeleiding van een fysiotherapeut en een diëtist.
De samenwerking tussen het Amstelland Ziekenhuis en het Amsterdam UMC werd in 2019 verder uitgebreid. Spoedpatiënten, die op de eerste hulp van het Amsterdam UMC binnenkomen, kunnen hierdoor snel worden doorverwezen naar het Amstelland Ziekenhuis. Sinds begin 2020 kunnen ook neurologische patiënten deze overstap maken. Met deze samenwerking onderstreept Zorg en Zekerheid dat ziekenhuiszorg niet per definitie academische zorg is: de juiste zorg op de juiste plek.
Twintig enthousiaste kandidaten zijn in oktober 2019 gestart met het opleidingsprogramma Healthcare Potentials van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur. Regionale professionals in de eerste lijn staan voor steeds complexere vraagstukken. ‘Healthcare Potentials’ wil toekomstige zorgbestuurders helpen een vernieuwend antwoord op deze vraagstukken te geven. Healthcare Potentials is mogelijk gemaakt door Zorg en Zekerheid en Reos, de Regionale Ondersteuningsstructuur (ROS) voor de regio’s Zuid-Holland Noord, Haarlemmermeer en Amstelland.
Eind december 2019 publiceerde Zorg en Zekerheid het regiobeeld Zuid-Holland Noord. De regio vergrijst de komende jaren sterker dan de rest van Nederland. Inwoners hebben daarnaast een hoog risico op angst- en stemmingsstoornissen. Dit heeft grote gevolgen voor de (kosten van de) zorg. De analyse is opgesteld in nauwe samenwerking met regionale zorgorganisaties. Alle betrokken partijen gaan het regiobeeld gezamenlijk vertalen naar een aanpak op maat. Binnenkort volgen er ook regiobeelden voor Haarlemmermeer en Amstelland.