Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Prinsjesdag en de veranderingen in de zorgverzekering 2024

Nieuws
Op Prinsjesdag maakte de overheid de wettelijke veranderingen in de basisverzekering, het eigen risico en de verlaging van de zorgtoeslag voor 2024 bekend. Deze veranderingen zijn voor alle zorgverzekeraars hetzelfde.

  De belangrijkste veranderingen in de basisverzekering

  Flexibelere kraamzorg

  Kraamzorg vond tot nu toe altijd plaats binnen de eerste 10 dagen na de geboorte. Vanaf 2024 heb je meer flexibiliteit in het inzetten van de kraamzorg. Je kunt de kraamzorg dan inzetten tot zes weken na de geboorte.

  Zorg voor kinderen met overgewicht en obesitas

  In 2024 wordt vanuit de basisverzekering zorg voor kinderen met overgewicht of obesitas vergoed. Deze zorg bestaat uit begeleiding van een centrale zorgverlener en kan worden uitgebreid met een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) voor kinderen.

  Valpreventie voor ouderen

  Ouderen kunnen in 2024 een beweegprogramma volgen om valongelukken te voorkomen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie ontvang je deze vergoeding vanuit de basisverzekering of de gemeente. 

  Verlenging vergoeding paramedische herstelzorg na corona

  Er zijn nog steeds veel Nederlanders die herstellende zijn van een coronabesmetting en aanhoudende klachten of beperkingen hebben. Daarom wordt de vergoeding voor paramedische herstelzorg verlengd tot 1 januari 2025.

  De zorgpremie in 2024

  De overheid verwacht dat de zorgpremie in 2024 gaat stijgen. Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de hogere lonen, stijgende zorgkosten door inflatie en vergrijzing. Uiterlijk 12 november maken wij de nieuwe premies bekend.

  Zorgtoeslag gaat omlaag

  Vorig jaar was er een eenmalige verhoging van de zorgtoeslag om mensen te compenseren voor de hogere energiekosten. Deze toeslag gaat er in 2024 af. De maximale zorgtoeslag voor 2024 wordt € 127 per maand. Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen of je recht hebt op zorgtoeslag en hoe je deze aanvraagt.

  Verplicht eigen risico blijft gelijk

  In 2024 blijft het eigen risico € 385,-. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt, als je zorg uit de basisverzekering gebruikt. Wist je dat je bij ons het eigen risico gespreid kunt betalen? Zo voorkom je dat je een hoge factuur in één keer moet betalen. Ook is het mogelijk om zelf een datum te kiezen voor de automatische incasso voor het eigen risico.

  Lees meer over gespreid betalen eigen risico

   Lees meer over betalen wanneer het jou uitkomt

   Veranderingen in aanvullende verzekeringen voor 2024

   Wij maken de veranderingen in de aanvullende verzekeringen half november bekend, tegelijk met de premie voor 2024.

   Belangrijke data op een rij

   Uiterlijk 12 november 2023: de zorgpremie voor 2024 wordt bekend gemaakt. Wij laten je dan ook weten wat er verandert in de aanvullende verzekeringen.

   31 december 2023:
   je hebt tot en met 31 december 2023 de tijd om je zorgverzekering aan te passen of naar Zorg en Zekerheid over te stappen.

   31 januari 2024: heb je je zorgverzekering van 2023 vóór 1 januari 2024 opgezegd? Dan heb je tot 1 februari 2024 de tijd om een nieuwe zorgverzekering bij Zorg en Zekerheid af te sluiten.