Verplicht eigen risico vooruit in termijnen betalen
Wat is gespreid betalen verplicht eigen risico?
Je betaalt het verplicht eigen risico in 10 gelijke termijnen. Deze 10 betalingen vinden plaats van februari tot en met november.
Voor elke verzekerde vanaf 18 jaar die geen vrijwillig eigen risico heeft kan de verzekeringnemer ervoor kiezen om het gespreid betalen aan te zetten, inclusief die van zichzelf. Als verzekeringnemer voorkom je zo dat je voor onverwachte kosten komt te staan. Ook handig als je vooraf al weet het verplicht eigen risico helemaal te gaan verbruiken.
Gespreid betalen aanzetten
Voor het komende kalenderjaar kan je uiterlijk op 31 januari aanstaande nog kiezen om het gespreid betalen aan te zetten..
- Klik in het menu op 'Gegevens'
- Kies voor 'Betaalinstellingen'
- Klik bij ‘Verplicht eigen risico’ op ‘Wijzigen’ en maak je keuze
Facturen voor het eigen risico
Als je gebruik maakt van gespreid betalen ontvang je voor dat jaar geen facturen over het eigen risico. Pas na de eindafrekening in april van het volgende jaar, ontvang je een overzicht van de kosten die je hebt gemaakt. Als er na de eindafrekening toch nog zorgkosten worden gedeclareerd, krijg je alsnog een factuur.
Betalingen en eindafrekening
De termijnen betaal je op dezelfde manier als jouw premie. Het moment dat we de eindafrekening doen is afhankelijk van het moment dat wij de automatische afschrijving doen:
- Bij afschrijving op de 21, 25 of op de laatste werkdag van de maand, ontvang je de eindafrekening eind april.
- Bij afschrijving op de 8e van de maand, volgt de eindafrekening aan het eind van de maand mei.
Gebruik je het eigen risico niet helemaal? Na de eindafrekening ontvang je het te veel betaalde bedrag terug. En het volgende jaar loopt gespreid betalen door zonder dat je dit opnieuw hoeft aan te geven.
- Betaal je liever achteraf gespreid het eigen risico en eventueel het vrijwillig eigen risico, kies dan voor betaalgemak.
- Regel je gespreid betalen eigen risico voor iemand anders? Dan moet die persoon jou eerst machtigen.
Bekijk de uitleg in een video
Voorkom dat je een betalingsregeling nodig hebt
Niet meer uitgeven dan op je rekening staat is best een uitdaging. Geldfit helpt jou om je geldzaken fit te houden. Of om ze fit te krijgen. Op Geldfit.nl kun je een test doen. Heb je de vragen beantwoord? Dan krijg je een advies dat past bij jouw financiële situatie. Ook krijg je tips over welke organisaties je bij je geldzaken kunnen helpen. Deze organisaties vind je bij jou in de buurt.
Verder lezen
- Kies je voorkeursdag voor de automatische afschrijvingen
- Hulp bij het inloggen in MijnZZ
- Wat is eigen risico?
- Hulp bij een betalingsachterstand
- De verschillen tussen gespreid betalen en betaalgemak op een rij
Bedankt voor je feedback!
Er is een fout opgetreden. Wil je het later nog een keer proberen?
Welke informatie verwachtte je hier te vinden? Laat het ons hieronder weten, zodat wij de informatie kunnen verbeteren. Let op: heb je een persoonlijke vraag? Stuur ons dan een e-mail.