Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Ziekenhuiszorg

Ziekenhuiskosten en jouw factuur voor het eigen risico: belangrijke informatie voor als je er niet uitkomt.

Welke kosten staan er op mijn factuur voor het eigen risico?

Ziekenhuiszorg wordt vergoed uit de basisverzekering en valt onder je eigen risico. In verband met jouw privacy staat er niet precies op de factuur voor het eigen risico om welke zorg het gaat. De specificatie van de zorgkosten vind je in MijnZZ.

Ontvang je een factuur over zorgkosten uit een eerder jaar?

Het verplicht eigen risico kan uiterlijk tot en met 31 december van het volgende jaar in rekening worden gebracht. Dit geldt niet voor het vrijwillig eigen risico.

Voorbeeld

Word je bijvoorbeeld in maart 2023 behandeld in een ziekenhuis, dan vallen deze kosten onder het eigen risico van 2023. Als wij de factuur van het ziekenhuis pas op of nĂ¡ 31 december 2024 ontvangen, mogen wij het eigen risico hiervan niet meer bij jou in rekening brengen.

Let op: Het kan zelfs zo zijn dat jouw eerste contact met het ziekenhuis in 2022 was! De kosten vallen dan onder het eigen risico van 2022.

Diagnose behandelcombinatie (DBC)

Aan de DBC die op de factuur staat zien wij:

 • welke zorg je hebt gehad;
 • wanneer de zorg is begonnen en;
 • hoelang de zorg heeft geduurd.
Per DBC is een vast bedrag afgesproken dat het ziekenhuis bij ons mag declareren.

  Een DBC duurt maximaal 120 dagen

  Als je na 120 dagen nog een vervolgbehandeling krijgt, start er een vervolg-DBC. Deze DBC heeft als declaratiedatum de dag na de sluitingsdatum van de eerste DBC. Valt deze datum in het volgende kalenderjaar, dan betaal je voor de vervolgbehandeling ook weer eigen risico.

  Je kunt bij jouw behandelaar navragen of er een vervolg-DBC wordt gestart en wat de startdatum van de vervolg-DBC is. Kijk voor een uitgebreide uitleg op de Informatiekaart van VWS

  Declaratiedatum

  De declaratiedatum (die je bijvoorbeeld op je factuur voor het eigen risico ziet) is de dag van het eerste contact met het ziekenhuis. Dit is dus niet altijd de datum waarop de behandeling heeft plaatsgevonden. De declaratiedatum bepaalt voor welk jaar het eigen risico geldt.

  Bedankt voor je feedback!

  Er is een fout opgetreden. Wil je het later nog een keer proberen?

  Verder lezen