Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Second opinion

Twijfel je over de gestelde diagnose of behandeling? Je kunt een tweede mening vragen aan een onafhankelijke medisch specialist die werkzaam is binnen een andere instelling.

Bij een second opinion ga je naar een andere medisch specialist dan jouw eigen medisch specialist. Bijvoorbeeld als je erg twijfelt over een diagnose.

Wil je een second opinion aanvragen?

Bespreek jouw wens met je huidige medisch specialist. Deze zal jou een verwijzing moeten
geven als het verzoek medisch gegrond is. Een second opinion afspraak is een eenmalig consult. De medisch specialist waar je op gesprek komt, geeft alleen een mening op basis van je huidige dossier van de oorspronkelijke instelling. Soms wordt er nog aanvullend onderzoek gedaan om de tweede mening goed te kunnen vormen. Met deze tweede mening ga je voor verdere behandeling terug naar je huidige medisch specialist. Bij een second opinion neemt de andere specialist de behandeling dus niet over.

Vergoeding second opinion

  • Je hebt een verwijzing nodig van de huidige medisch specialist
  • 100% vergoeding vanuit de basisverzekering als je naar een gecontracteerde instelling gaat
  • Bij een niet-gecontracteerde instelling, vergoeden wij een gedeelte van de kosten
  • Een second opinion valt onder je eigen risico

Goed om te weten

  • Je bent zelf verantwoordelijk om een kopie van het medisch dossier op te vragen bij de huidige instelling en over te dragen naar de instelling waar je de second opinion laat doen.
  • In sommige ziekenhuizen vragen ze een kleine vergoeding voor het uitdraaien van jouw medische dossier. Deze kosten zijn voor je eigen rekening.
  • Reiskosten en verblijfskosten zijn ook voor je eigen rekening.

Bedankt voor je feedback!

Er is een fout opgetreden. Wil je het later nog een keer proberen?

Verder lezen