18
geZZond 41 | augustus 2017
recept
Het nut
van noten
Smullen met
noten: een dessert
Ongezouten noten staan in de Schijf van Vijf, omdat ze veel
positieve eigenschappen hebben. Daarom in deze rubriek
speciale aandacht voor noten.
Leven
GeZZond
FOTOGRAFIE iStock
Benodigdheden
1 rijpe mango
Ongeveer 150 gram
gemengde ongezouten
noten
1 beker magere kwark
(500 gram)
3 eetlepels
sinaasappelmarmelade
Schil de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes
Hak de noten in stukjes
Meng de kwark met de marmelade, de noten en het grootste
deel van de mango. Schep het mengsel in vier grote ijscoupes
en garneer deze met de resterende mangostukjes.
Voedselovergevoeligheid
Sommige mensen zijn overgevoelig voor noten. Het afweersysteem
reageert specifiek op het eiwit dat in één of meerdere soorten noten zit.
Pinda’s zijn niet verwant aan de notenfamilie, waardoor je niet altijd voor
noten én pinda’s allergisch bent.
A
mandelen,
cashewnoten,
paranoten,
hazelnoten,
macadamianoten, pecan-
noten, pistachenoten en
walnoten vormen een
bijzonder verantwoorde
voedselbron. Ze bevatten
onverzadigd vet, vezels,
eiwitten, vitamine E en
vitamine B1 en vormen
een prima alternatief voor
vlees. Een dagelijkse portie
noten past uitstekend in
een gezond dieet.
Het eten van ongezouten
noten beschermt tegen
bepaalde hart- en vaat-
ziekten. Het eten van on-
gezouten noten verlaagt
bovendien het LDL-
cholesterol. Dit cholesterol
is niet goed voor de
bloedvaten.
Vanwege deze positieve
effecten staan ongezouten
noten in de Schijf van Vijf.
Het advies is om dagelijks
een handje ongezouten
noten te eten.
Noten groeien aan bomen.
Het zijn droge vruchten,
omhuld door een vrucht-
wand. Pinda’s zijn eigenlijk
geen noten, maar peul-
vruchten. Amandelen zijn
officieel fruit. Toch worden
pinda’s en amandelen van-
wege hun eigenschappen
tot noten gerekend.
Ongebrande noten (rauw)
zijn niet bewerkt en bevat-
ten alleen de eigen aanwe-
zige voedingsstoffen.
Noten die sowieso nooit
gebrand worden aangebo-
den, zijn walnoten en
paranoten.
Gebrande noten zijn noten
die zijn gefrituurd in
olie. Doordat de noten
op hoge tempera-
tuur zijn gebrand, be-
vatten deze noten
minder vitamines en mi-
neralen dan de onge-
brande, rauwe
variant. Omdat
noten al veel
gezonde on-
verzadigde vet-
ten bevatten,
nemen ze vrijwel
geen olie meer op.
Gebrande noten
bevatten daarom
ongeveer evenveel
vet als rauwe noten.
Geroosterde noten zijn
met droge lucht
geroosterd.
H