Background Image
Previous Page  18 / 20 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 18 / 20 Next Page
Page Background

18

geZZond 41 | augustus 2017

recept

Het nut

van noten

Smullen met

noten: een dessert

Ongezouten noten staan in de Schijf van Vijf, omdat ze veel

positieve eigenschappen hebben. Daarom in deze rubriek

speciale aandacht voor noten.

Leven

GeZZond

FOTOGRAFIE iStock

Benodigdheden

1 rijpe mango

Ongeveer 150 gram

gemengde ongezouten

noten

1 beker magere kwark

(500 gram)

3 eetlepels

sinaasappelmarmelade

Schil de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes

Hak de noten in stukjes

Meng de kwark met de marmelade, de noten en het grootste

deel van de mango. Schep het mengsel in vier grote ijscoupes

en garneer deze met de resterende mangostukjes.

Voedselovergevoeligheid

Sommige mensen zijn overgevoelig voor noten. Het afweersysteem

reageert specifiek op het eiwit dat in één of meerdere soorten noten zit.

Pinda’s zijn niet verwant aan de notenfamilie, waardoor je niet altijd voor

noten én pinda’s allergisch bent.

A

mandelen,

cashewnoten,

paranoten,

hazelnoten,

macadamianoten, pecan-

noten, pistachenoten en

walnoten vormen een

bijzonder verantwoorde

voedselbron. Ze bevatten

onverzadigd vet, vezels,

eiwitten, vitamine E en

vitamine B1 en vormen

een prima alternatief voor

vlees. Een dagelijkse portie

noten past uitstekend in

een gezond dieet.

Het eten van ongezouten

noten beschermt tegen

bepaalde hart- en vaat-

ziekten. Het eten van on-

gezouten noten verlaagt

bovendien het LDL-

cholesterol. Dit cholesterol

is niet goed voor de

bloedvaten.

Vanwege deze positieve

effecten staan ongezouten

noten in de Schijf van Vijf.

Het advies is om dagelijks

een handje ongezouten

noten te eten.

Noten groeien aan bomen.

Het zijn droge vruchten,

omhuld door een vrucht-

wand. Pinda’s zijn eigenlijk

geen noten, maar peul-

vruchten. Amandelen zijn

officieel fruit. Toch worden

pinda’s en amandelen van-

wege hun eigenschappen

tot noten gerekend.

Ongebrande noten (rauw)

zijn niet bewerkt en bevat-

ten alleen de eigen aanwe-

zige voedingsstoffen.

Noten die sowieso nooit

gebrand worden aangebo-

den, zijn walnoten en

paranoten.

Gebrande noten zijn noten

die zijn gefrituurd in

olie. Doordat de noten

op hoge tempera-

tuur zijn gebrand, be-

vatten deze noten

minder vitamines en mi-

neralen dan de onge-

brande, rauwe

variant. Omdat

noten al veel

gezonde on-

verzadigde vet-

ten bevatten,

nemen ze vrijwel

geen olie meer op.

Gebrande noten

bevatten daarom

ongeveer evenveel

vet als rauwe noten.

Geroosterde noten zijn

met droge lucht

geroosterd.

H