

Een goed ontbijt
FOTOGRAFIE iStock
18
GeZZond 40 | maart 2017
Eén op de vijf Nederlandse werknemers slaat regelmatig het ontbijt over.
Vooral vijftigplussers starten de dag vaak zonder een ochtendmaaltijd.
Een gemiste kans, een goed ontbijt is het beste begin van de dag.
Daarom in de nieuwe rubriek
GeZZond Leven
speciale aandacht voor
het ontbijt.
Leven
GeZZond
N
a een nacht
slapen heeft
het lichaam
energie en
voedingsstof
fen nodig, zoals vitamines
en mineralen, om aan de
dag te beginnen. Door te
ontbijten komt de stof
wisseling op gang en zal
het lichaam gedurende
de dag alle voeding beter
kunnen verwerken. Als u
niet ontbijt is de kans
groot dat u halverwege
de ochtend alsnog trek
krijgt en dan sneller naar
ongezonde snacks zoals
koek en snoep grijpt.
Door te ontbijten krijgt u
meer energie en bent u
scherper. Ontbijten is
goed voor school- en stu
dieprestaties en de pro
ductiviteit op het werk.
Nog meer voordelen
Door te ontbijten kunt
u een ochtendhumeur
voorkomen.
Ontbijten is goed voor
de stoelgang, zeker als
er veel vezels in zitten.
Mensen die ontbijten
hebben vaker een goed
gewicht dan niet-
ontbijters.
Ontbijten laat kinderen
zien wat een gezond
voedingspatroon is.
Ingrediënten voor een gezond ontbijt
300 tot 400 kcal
1
vezels
2
mager
beleg
4
fruit en
groente
▸
volkorenbrood
▸
volkoren ontbijtgranen
zonder toegevoegde
suikers (havermout en
muesli)
▸
20+-(smeer)kazen
met minder zout
▸
kipfilet of beenham
▸
halvajam of appelstroop
▸
magere of halfvolle
melk
▸
magere of halfvolle
yoghurt
▸
plakjes banaan
of appel op brood
▸
fruit door de yoghurt
▸
groente op de boterham
+
+
+
20+
3
zuivel
Kijk voor meer ontbijt- en belegtips bij
voedingscentrum.nl