hap
In de rubriek HAP aandacht voor gezonde voeding.
Dit keer: pruimen.
Aantal porties:
4
De pruim is
de vrucht met
de meeste
antioxidanten.
Pruimen van
Hollandse bodem
zijn verkrijgbaar
van mei tot en met
oktober.
Pruimen bevatten,
naast vitamine C, B,
en E, betacaroteen en
mineralen als:
calcium, magnesium,
ijzer en koper.
Pruimen werken als
laxeermiddel en helpen
tegen constipatie.
Prima (te) pruimen
Pruimenbomen
kunnen overal groeien,
dus ook bij u in de tuin.
Ze verlangen wel een
zonnige plek met
vruchtbare grond.
Gedroogde pruimen
bevatten net zoveel
voedingsstoffen
als verse pruimen.
recept
FOTOGRAFIE iStock
250 g c uscous
1 eetlepel
olijfolie
40 g boter
4 ontpitte
pruimen
6 gedroogde
abrikozen
1 bakje
pistachenoten
1 schoonge-
boende limoen
0,5 theelepel
kaneel
1 eetlepel
rietsuiker
0,5 bakje munt
2 bolletjes
fijngesneden
Chinese
stemgember
0,5 beker
hangop
250 ml kokend
water
1 theelepel
zout
Doe de couscous in een pan en voeg de olie en 250 ml
kokend water toe. Laat afgedekt 2 minuten wellen. Zet
de pan op laag vuur, voeg de boter toe en laat al roerend
smelten. Snijd de pruimen en abrikozen in dunne parten.
Rooster de pistachenoten met 1 theelepel zout 3 minuten
in een koekenpan zonder olie of boter. Laat afkoelen op
een bord.
Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit.
Roer het limoenrasp en -sap, de kaneel en de suiker door
de couscous. Voeg de pruimen, abrikozen, pistachenoten,
munt en gember toe. Serveer met de hangop en eventueel
wat honing. Lekker met gegrilde kipfilet en wortelsalade.
(bron: Allerhande)
Couscous met abrikoos en pruim
Benodigdheden
18
GeZZond 38 | september 2016