Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Gezond mantelzorgen

In Nederland zijn er ongeveer 5 miljoen mantelzorgers. Mantelzorgers zorgen voor een familielid of vriend die ziek is of een beperking heeft en daardoor niet meer volledig voor zichzelf kan zorgen. De rol van mantelzorger is zwaar, zeker in combinatie met een baan, gezin en andere verplichtingen. Als mantelzorger loop je een verhoogd risico op overbelasting. Kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij het in de lucht houden van al deze ballen? Probeer dan de online zelfhulpmodule, bekijk onze tips of één van de andere initiatieven.
Mantelzorg

Tips en tricks voor mantelzorgers

1. Ben jij mantelzorger? Doe de mantelzorgtest

Als mantelzorger heb je vele petten op. Je bent bijvoorbeeld kok, chauffeur en verzorger. Deze taken geven voldoening, maar zijn soms ook zwaar. Misschien heb je niet in de gaten hoeveel
je doet. Of hoe weinig tijd er voor jezelf overblijft. Door het invullen van de Mantelzorgtest krijg je een beeld hiervan. En krijg je direct praktische tips en hulp voor de zorg van je naaste.

2. Verzamel informatie

Verzamel zo veel mogelijk informatie over het ziektebeeld van je naaste. Dit helpt om te begrijpen waarom hij of zij soms doet zoals hij of zij doet. Je kunt op Thuisarts.nl terecht voor betrouwbare informatie.

3. Verminder stress met een noodplan

Maak een noodplan mocht je onverwacht uitvallen.
Zo kan iemand anders makkelijk de zorg overnemen. Dat scheelt veel stress.

4. Verlies jezelf niet uit het oog

Praat over je gevoelens en roep op tijd hulp in wanneer het niet meer lukt. Behoefte aan een luisterend oor? De medewerkers van de Mantelzorglijn staan voor je klaar.

Vergoedingen

We bieden in verschillende aanvullende verzekeringen vergoedingen voor de mantelzorgmakelaar, vervangende mantelzorg en een preventieve cursus om te leren omgaan met de rol van mantelzorger. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over het aanbod van Zorg en Zekerheid voor mantelzorgers. Omdat het belangrijk is dat er ook voor hen wordt gezorgd.

Sfeerbeeld

Mantelzorgmakelaar

Als mantelzorger moet je veel regelen en uitzoeken, bijvoorbeeld om de juiste aanbieders te vinden en erachter te komen of er aanspraak kan worden gemaakt op bepaalde vergoedingen. Een mantelzorgmakelaar kan daarbij helpen.

 • Lees hier meer over de mantelzorgmakelaar
  Een mantelzorgmakelaar weet precies wie er in de buurt zorg bieden en welke andere instanties er zijn. Ook zijn zij op de hoogte van de verschillende (zorg)wetten en vergoedingen. Zo ontzorgen zij mantelzorgers. Daarom vergoedt Zorg en Zekerheid de diensten vanuit het aanvullende pakket.

Vervangende mantelzorg

De rol van mantelzorger vervul je naast je eigen werk, gezin en sociale leven. Het kan daarom voorkomen dat het een periode niet lukt, bijvoorbeeld door een vakantie, ziekte of onvoorziene situaties. Daarom is er vanuit onze aanvullende verzekering een vergoeding voor vervangende mantelzorg.

 • Lees hier meer over de mogelijkheden voor vervangende mantelzorg.
  Met behulp van vervangende mantelzorg wordt er ook voor jouw naaste gezorgd als jij het tijdelijk niet kan. Voor mensen die langdurige zorg krijgen, kunnen mantelzorgers een beroep doen op logeerzorg. Vanaf 1 januari 2023 is het vanuit de aanvullende verzekering ook mogelijk om vervangende mantelzorg voor een periode korter dan 24 uur aan te vragen
Sfeerbeeld
Sfeerbeeld

Mantelzorgcursus

Het is niet niks om de zorgtaken voor iemand anders op je te nemen. Een mantelzorgcursus kan je helpen met het inrichten van je leven met deze nieuwe rol erbij.

 • Lees hier meer over de mantelzorgcursus
  Deelnemers aan een mantelzorgcursus krijgen de mogelijkheid om vragen te stellen aan deskundigden en ervaringen uit te wisselen met andere mantelzorgers. Deze cursussen worden aangeboden door thuiszorgorganisaties of andere partijen die zijn aangesloten bij Mantelzorg.nl en worden vanuit de aanvullende verzekering (deels) vergoed.

Online zelfhulpmodule 'Mantelzorg!'

Als mantelzorger loop je een verhoogd risico op overbelasting. Het is daarom belangrijk om balans te houden. Gelukkig kun je leren om gezond te zorgen voor een ander, waarbij je ook gezond zorgt voor jezelf! In de gratis online zelfhulpmodule ‘Mantelzorg’ ga je aan de
slag met diverse oefeningen. Vind balans tussen ‘zorgen voor een ander’ en ‘zorgen voor jezelf’. Veel van de informatie en tips zijn direct toepasbaar in de praktijk. Zo leer je onder andere om nee te zeggen, grenzen te stellen, hulp te vragen en knelpunten te beschrijven.

Start als verzekerde gelijk met de module ‘Mantelzorg’, die we in samenwerking met mirro E-health aanbieden. 

Aanmelden is makkelijk:

 1. Maak een gratis mirro-account aan.
 2. Bevestig jouw account via de link die je via e-mail ontvangt.
 3. Je bent ingelogd en kunt meteen beginnen!

Ga van start

Goed om te weten

Na aanmelding start je met een korte test. Hierna krijg je persoonlijk advies over elke module het beste bij je past. Zo krijg je altijd begeleiding op maat.

Sfeerbeeld

Andere initiatieven voor mantelzorgers

Sfeerbeeld

Cursusweek dementie

Speciaal voor stellen die onlangs de diagnose dementie hebben gekregen, hebben we samen met Topaz en ActiVite een unieke cursusweek samengesteld. Deelnemende stellen leren van experts en van elkaar hoe ze goed voorbereid de toekomst tegemoet kunnen gaan. Het uitwisselen van vragen en ervaringen in combinatie met de hulp bij het schetsen van een toekomstbeeld, wordt door de cursisten als heel waardevol ervaren. Aanmelden voor de cursusweek kan via deze link.

Sfeerbeeld

Een luisterend oor

Lotgenotencontact heeft een positief effect op jou als mantelzorger. Mensen die in dezelfde situatie zitten, begrijpen vaak beter wat je meemaakt. Daarom zijn niet alleen patiënten met kanker, maar ook hun naasten welkom bij Adamas.

Jong stel achter de laptop

Administratie

Als mantelzorger kan het voorkomen dat je administratieve taken overneemt van degene voor wie je zorgt. In sommige gevallen is daar een volmacht voor nodig. Om alle zaken met betrekking tot onze zorgverzekering te laten regelen door iemand anders, kan de verzekerde hier een machtigingsformulier invullen.

Nieuws

Het mantelzorgverhaal van Marlies

In Nederland zijn er ongeveer 5 miljoen mantelzorgers. Dit zijn 16-plussers die mantelzorg geven aan hun partner, familie, vriend of buur die hulp nodig heeft vanwege lichamelijke, psychische, verstandelijke beperkingen. Marlies Guezen werkt als HR-adviseur bij Zorg en Zekerheid en is een van die mantelzorgers. In het kader van de Dag van de Mantelzorg vertelt zij haar verhaal.

Lees verder
Kijk voor meer informatie over de vergoedingen voor mantelzorgers in onze vergoedingenzoeker of de veelgestelde vragen, of neem contact op met onze klantenservice via 071 - 582 58 25. Bel je namens iemand anders? Zorg dan dat je machtiging hebt.