Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Meer bewegen

Dat genoeg bewegen bijdraagt aan een gezonder leven is inmiddels algemeen bekend. Maar het integreren van genoeg beweging in je dagelijkse routine blijft vaak moeilijk. Want als je al tijd vindt, is de zin meestal nog ver te zoeken. Wil je toch aan de bak maar weet je niet hoe je moet beginnen? Misschien heb je iets aan de volgende tips.

1. Overdrijf niet

Een beetje beweging is al beter dan niks. Als je te hoog inzet en ineens drie keer per week van jezelf naar de sportschool moet, is de kans groot dat je de handdoek voortijdig in de ring gooit. Als richtlijn wordt geadviseerd dagelijks een half uur matig intensief te bewegen. Dat hoeft niet per se een half uur aaneengesloten te zijn. Je komt er ook door gespreid over de dag een paar momenten te kiezen. Doe bijvoorbeeld wat oefeningen direct na het opstaan of maak een wandelingetje tijdens de lunchpauze.

2. Ga voor alledaagse work-outs

Stofzuigen, een wandeling naar de supermarkt en een fietstocht naar je werk of andere bestemming op fietsafstand: het zijn dingen die je niet veel extra tijd kosten (want ze moeten sowieso gebeuren), maar wél tellen als een portie beweging. Win-wins dus, als je het ons vraagt. Probeer dit soort momenten vaker in te bouwen en je hebt niet alleen een schoner huis en beter gevulde voorraadkast maar ook een gezondere leefstijl.

3. Zoek een maatje

In je eentje kan het lastig zijn om de motivatie te vinden. Als je met iemand afspreekt om samen te sporten, is dat juist een goede stok achter de deur om te gaan. Kijk dus eens of je iemand kunt vinden die het leuk vindt om met jou af en toe een blokje om te gaan of een stukje te fietsen of zwemmen. Ken je iemand met een hond? Misschien kun je die af en toe meenemen om een lange wandeling te maken.

Sfeerbeeld

Kom in beweging

Wil je graag meer bewegen, maar doe je dat liever niet alleen? Of heb je meer ideeën of frisse motivatie nodig? Zorg en Zekerheid steunt diverse initiatieven die hierbij kunnen helpen.

ZZ Circuit

Zorg en Zekerheid is al jaren sponsor van het ZZ Circuit; een verzameling van negen hardloopwedstrijden in onze regio waar iedereen aan kan meedoen, ongeacht leeftijd of hardloopervaring. Je kunt je inschrijven voor verschillende afstanden, afhankelijk van wat bij je past. Het is natuurlijk extra leuk om lid te worden bij een van de aangesloten verenigingen en samen te trainen én de wedstrijden lopen. Bekijk de website van ZZ Circuit voor meer informatie.

Beweegtuinen

Een beweegtuin is een verzameling sporttoestellen in de buitenlucht die vrij toegankelijk zijn voor jong en oud. Een fantastische plek om je spieren en conditie op peil te houden, en tegelijk een praatje te maken met andere sporters. Je vindt beweegtuinen op verschillende locaties door heel Nederland.

Gezond Natuur Wandelen

Stichting Gezond Natuur Wandelen organiseert elke week gratis wandelingen van een uur in het groen. De wandelingen starten op een vaste plaats en tijd en worden begeleid door vrijwilligers die onderweg iets over de natuur vertellen. Kijk bij Overzicht Wandelingen voor een wandeling bij jou in de buurt. De wandelingen zijn gratis en opgeven van tevoren is niet nodig.

Hulp bij ernstig overgewicht

Soms is alleen meer bewegen niet genoeg en is het zinvol om professionele hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld als je last hebt van ernstig overgewicht en een verhoogd risico op ziekten die daarmee samenhangen, zoals hart- en vaatziekten of diabetes type 2. Vanuit de basisverzekering kom je dan in aanmerking voor een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dit is een begeleid programma van twee jaar dat moet zorgen voor een gezonde verandering op lange termijn, met de focus op meer bewegen en gezond eten. De huisarts, cardioloog of internist kan onderzoeken of je hiervoor in aanmerking komt.

Meer over bewegen

Wil je weten hoe je op een gezonde manier kunt bewegen? Je kunt met jouw vragen terecht bij Thuisarts.nl​. Deze website is geschreven door artsen en medische specialisten.

Lees meer

Vind jij beweging een interessant thema en wil je er nog veel meer over weten? Ontdek dan hieronder de laatste nieuwsberichten, blogs en achtergrondartikelen en word een echte bewegingsexpert.

Nieuws

Fiets je ook mee met De Ronde om Alphen?

De Ronde om Alphen is dé fietstocht voor sportieve fietsers in het Groene Hart. Voor zowel de amateurs als de professionals. Dus schrijf je snel in met de kortingscode van Zorg en Zekerheid en doe mee!

Lees verder
Nieuws

Doe mee met de Leiden Marathon

Hoe worden wij samen de gezondste regio van Nederland? Door te laten zien hoe leuk en gezond samen bewegen is! Voor de 33e editie van de Leiden Marathon bieden we onze verzekerden daarom een leuke korting van 10% voor de ’10 van Zorg en Zekerheid’.

Lees verder