Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Hoe positief is jouw gezondheid?

Blog
Een lang en gelukkig leven, wie wil dat nu niet? De een investeert in familie en vrienden. De ander hecht meer waarde aan een leuke baan, een eigen huis, geld om leuke dingen te doen. En weer een ander wil iets terugdoen voor de maatschappij of de natuur in trekken. Maar één ding is voor iedereen belangrijk én een voorwaarde voor een lang en gelukkig leven: gezondheid. Doe de test en ontdek wat jij belangrijk vindt. Of focus op waar je kunt groeien.

Gezondheid betekent veel meer dan ziek of gezond zijn. In de nieuwste definitie is gezondheid omschreven als “ons vermogen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in ons leven om te gaan” (Machteld Huber: 2012). Je sociale en mentale gezondheid zijn dus even belangrijk als je fysieke. Verder willen we zoveel mogelijk “zelf de regie hebben”. Zelf bepalen welke zorg en ondersteuning je wilt en zelf de verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid.

Doe de test

Klinkt mooi. Maar hoe kun je dat het beste doen, zelf de regie nemen? Waar moet je op letten? Machteld Huber, de grondlegger van het Institute for Positive Health (iPH) bedacht een gezondheidsconcept om ons daarbij te helpen: Positieve Gezondheid. Positieve Gezondheid meet onze ‘gezondheidsbeleving’ op zes verschillende vlakken. Het bijzondere is dat deze vlakken effect hebben op elkaar: ga je bijvoorbeeld meer bewegen of gezonder eten? Dan zit je ook lekkerder in je vel en ervaar je meer geluk in je leven.

Sfeerbeeld

  1. Eerst kijk je naar je medische feiten en lichaamsfuncties: hoe voel je je?
  2. Ook je mentale beleving, concentratie, je gevoel van controle en zingeving zijn belangrijk.
  3. Zingeving: hoe levenslustig ben je, accepteer je je jezelf, ervaar je je leven als zinvol?
  4. Heb je voldoende sociale contacten en het gevoel erbij te horen?
  5. Wat vind je van je dagelijks functioneren, zorg je goed voor jezelf?
  6. En je kwaliteit van leven? Ben je gelukkig? Is er balans en voldoende geld om leuke dingen te doen?

https://mijnpositievegezondheid.nl/

Voorbeelden uit de praktijk

Patiënten, zorgverleners, gemeenten en Zorg en Zekerheid reageren enthousiast op Positieve Gezondheid. Het concept kijkt naar wat mensen nog wel kunnen, als ze bijvoorbeeld ziek zijn, én wat ze graag willen. Daarnaast zorgt deze nieuwe kijk op gezondheid voor een slimmere besteding van ons zorggeld en voor voldoening, bij iedereen die erbij betrokken is. Hieronder vind je, ter inspiratie, enkele voorbeelden uit de praktijk van Zorg en Zekerheid:

1. Sociaal (weer) actief worden

Soms gaan mensen naar de huisarts met lichamelijke klachten maar spelen er ook andere zaken. Ingrijpende gebeurtenissen in ons leven kunnen serieuze klachten veroorzaken. Als er geen medische of psychologische behandeling nodig is maar je klachten wel aanhouden, helpt Welzijn op Recept. Zo word je gestimuleerd om (weer) sociaal actief te worden. Het kan bijvoorbeeld gaan om wekelijks sporten, iets creatiefs doen, vrijwilligerswerk of aanhaken bij een eetclub. Een zogenoemde welzijnscoach gaat, na doorverwijzing van de huisarts, in gesprek en kijkt welke activiteit je weer onder de mensen kan brengen.

2. Bewegen als vast onderdeel van je leven

Zorg en Zekerheid stimuleert mensen om meer, en het liefst samen, te bewegen. We hebben bijvoorbeeld al jaren een eigen hardloopcircuit en maken Beweegtuinen in de buurt mogelijk. Hoewel ook leuk voor jongeren reageren met name oudere inwoners positief: het bewegen in de buitenlucht spreekt hen aan en er is voldoende tijd en gelegenheid om gezellig met elkaar te praten. Het sociale aspect heeft een stimulerende werking om actief deel te nemen aan de oefeningen, als vast onderdeel van hun dagbesteding. Speciaal voor jongeren biedt Zorg en Zekerheid 3x3 Unites.

3. Eigen regie

In diverse gemeenten kun je een aantal bijzondere gesprekken voeren over je gezondheid. Via het Positieve Gezondheidsgesprek krijg je inzicht in wat jij belangrijk vindt. Daarna kun je de eigen regie nemen en zelf bepalen waar je aan wilt werken. Met Stevit kunnen inwoners van de Leidse wijk Stevenshof zelf aan de slag met hun gezondheid. Dankzij thuismeettools hoeven ze minder naar de huisarts of het ziekenhuis. Ook weten de deelnemers dat de arts meekijkt en een seintje geeft als daar reden voor is (op basis van de data).

Via het project ‘Gezonde Zorg, Gezonde Regio’ zetten patiënten, zorgprofessionals en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid zich in om chronisch zieke patiënten meer regie te geven over de eigen gezondheid. Voor diabetes, COPD en CVRM zijn de eerste maatregelen in de praktijk gebracht. Hiermee kunnen patiënten en zorgverleners betere keuzes maken, wat leidt tot meer gezondheid, een betere kwaliteit van zorg en lagere kosten.

4. Praten over je wensen

Op enig moment in ons leven heeft iedereen zorg of ondersteuning nodig. Met de praatplaat 'Wat wil ik wanneer ik ouder word?' is er een instrument beschikbaar om keuzes te maken en daarover in gesprek te gaan met familie, vrienden, kennissen en zorgaanbieders. En het taboe doorbreken. De praatplaat, die is ontwikkeld samen met klanten van Zorg en Zekerheid, behandelt de thema’s: leven, zorg en ondersteuning, wonen en werk. Zo kun je vastleggen of je later naar de dagbesteding of sociale activiteiten van de (kerk)gemeenschap wilt blijven gaan. Of een wekelijkse opa- en omadag niet wilt missen.