Zorg en Zekerheid en personeelsissues in de zorg
Persbericht
Veel zorgorganisaties kampen met personeelsissues en hoge kosten, omdat steeds meer zorgprofessionals alleen als ZZP’er aan de slag willen. We pleiten er daarom bij het ministerie van VWS voor om het zorgberoep in vaste dienst aantrekkelijker te maken.
Onderwijs
Zorg en Zekerheid investeert zelf actief in mogelijkheden als het (bij)scholen van personeel; om mensen enthousiast te maken en te behouden voor de zorg. In de regio Amstelland ondersteunen wij bijvoorbeeld huisartsen met het opleiden van assistenten. Zij krijgen daarna een baan in de regio. Ook maken we een opleiding mede mogelijk waar (zorg)professionals en toekomstige zorgbestuurders een eigentijds, vernieuwend antwoord leren vinden op actuele vraagstukken in de eerstelijnszorg.

Het zorgkantoor Zorg en Zekerheid is vanaf het begin betrokken bij de Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs. In september 2018 startte een eerste groep studenten die hun opleiding grotendeels bij zorgorganisaties volgen. Met name dsv|verzorgd leven en ActiVite zijn enthousiast over de resultaten. Andere mooie projecten om mensen op te leiden:
- Amstelring zet “blijmakers” in om bepaalde taken bij cliënten uit te voeren. Hiermee worden andere collega’s ontlast.
- Bij Topaz en ActiVite loopt “Beter Thuis met Dementie”; een cursusweek voor cliënt en partner als er net dementie is vastgesteld. Hiermee wordt de mantelzorger meer in zijn/haar kracht gezet.
- Samen met Erasmus Centrum voor Zorgbestuur en Reos maakt Zorg en Zekerheid het opleidingsprogramma Healthcare Potentials mogelijk.
- Zorg en Zekerheid is als partner van JINC betrokken bij sollicitatietrainingen en bliksemstages voor middelbare scholieren die affiniteit hebben met de zorg.
Het arbeidsmarktissue in de zorg is niet alleen op te lossen met meer personeel. Zorg en Zekerheid stimuleert zorgorganisaties om ook te kijken naar andere oplossingen zoals slimme digitale toepassingen en multidisciplinaire samenwerking in de wijk waarbij ook het sociale domein een rol speelt.
Samenwerking
Zorg en Zekerheid stimuleert zorgorganisaties om hun personeel waar mogelijk doelmatiger in te zetten en de zorg slimmer te organiseren. Samenwerking in (onplanbare) nachtzorg is hierin een belangrijke stap. Die is in 2021 gezet: de gezamenlijke zorgaanbieders in de regio Zuid-Holland Noord hebben een regionale organisatie in het leven geroepen voor onplanbare nachtzorg (ReBOZ). Meer informatie: Regionale zorgorganisaties regelen het samen (zorgenzekerheid.nl)

Zorg en Zekerheid stond ook aan de wieg van het centrale aanmeldpunt voor eerstelijnsbedden. Zorgverleners bellen één centraal nummer als zij een eerstelijnsbed nodig hebben, waarna de zorg (om te zoeken) direct wordt overgenomen door het aanmeldpunt. Ook hier werken de regionale zorgorganisaties met elkaar samen. Meer informatie: Eén overzicht van alle ELV's in Zuid-Holland Noord (zorgenzekerheid.nl)
Het zorgkantoor Zorg en Zekerheid ondersteunde ActiVite bij een project rondom slim incontinentiemateriaal. Dit helpt niet alleen cliënten maar ook zorgpersoneel hun tijd efficiënter in te richten.
Op ditzelfde vlak boekt ActiVite mooie resultaten met project ZON (Zorg, Ondersteuning, Nabijheid): hierbij krijgen cliënten met een chronische zorgvraag verschillende vormen van zorg tijdens één (langer) moment. Zo kunnen zij langer thuis/zelfstandig blijven en kan zorgpersoneel efficiënter werken.