Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen


Wil je een persoonsgebonden budget (PGB) verpleging en/of verzorging aanvragen? Of wil je je indicatie verlengen of aanpassen? Wij helpen je graag.

Kan ik een PGB aanvragen?

Om een PGB te kunnen krijgen, wordt volgens het reglement PGB verpleging en verzorging gekeken naar jouw PGB-vaardigheid. Dit vindt plaats tijdens een persoonlijk gesprek. Bereid je hierop voor door het pgb-reglement en de 10 pgb-vaardigheden door te nemen.

Eerste stap

Je vraagt een PGB niet alleen aan. De eerste stap die je neemt is dan ook het zoeken van een wijkverpleegkundige die samen met jou de uitgebreide aanvraagprocedure kan doen. Neem hiervoor contact op met een thuiszorgorganisatie bij jou in de buurt. Gaat het om een PGB voor een kind, zoek dan een kinderwijkverpleegkundige op de website van BINKZ.

PGB aanvragen of verlengen

Het aanvragen van een PGB doe je in drie stappen. Deel 1 wordt ingevuld door de wijkverpleegkundige. Deel 2 en het versturen van de complete aanvraag doe jij of jouw (wettelijk) vertegenwoordiger zelf.

Deel 1: het verpleegkundige deel

Deel 2: het verzekerde deel

PGB aanvraag versturen

PGB wijzigen

Gebruik het wijzigingsformulier voor:

  • het doorgeven van een wijziging van een vertegenwoordiger of zorgverlener
  • het beĆ«indigen van het PGB
  • wanneer er sprake is van een opname in een ziekenhuis of instelling van twee maanden of langer

Verlengde toekenning bij herindicatie mogelijk voor gedeelte PGB-houders vanaf 18 jaar

Sta je op het punt om een nieuwe PGB aan te vragen en verwacht je dat de zorg die je nodig hebt langer dan 2 jaar hetzelfde blijft? Onder bepaalde voorwaarden kun je dan vanaf 15 mei 2023 een PGB aanvragen voor minimaal 2 tot maximaal 5 jaar. Je kan in aanmerking komen wanneer:

Bekijk meteen de overige voorwaarden in de Handreiking verlengde toekenning Zvw.

Let op: dit geldt niet voor kindzorg. Kinderen zijn namelijk nog volop in ontwikkeling. Daardoor verandert hun situatie en de zorg die zij nodig hebben steeds.

Lees er meer over op pgb.nl

Bedankt voor je feedback!

Er is een fout opgetreden. Wil je het later nog een keer proberen?

Verder lezen