Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Verplicht eigen risico vooruit in termijnen betalen

Verwacht jij je verplicht eigen risico helemaal te gebruiken? Of wil je niet voor onverwachte kosten komen te staan? Kies er dan voor om vanaf 2024 je verplicht eigen risico vooruit in 10 termijnen te betalen. Dat noemen we gespreid betalen eigen risico. Zet gespreid betalen eigen risico uiterlijk 31 januari 2024 aan voor het verplicht eigen risico van 2024.
 • Ga via het menu naar 'Gegevens'
 • Kies voor het tabblad 'Betaalinstellingen'
 • Klik bij ‘Verplicht eigen risico’ op ‘Wijzigen’ en maak je keuze

Gespreid betalen aanzetten

Hulp bij inloggen met  DigiD

Zo werkt het

Bekijk de video of lees verder onder de video.

Je betaalt het verplicht eigen risico vooruit in 10 gelijke termijnen. De termijnen lopen van februari tot en met november. Je betaalt op dezelfde manier als voor je premie. Gebruik je het eigen risico niet helemaal? Dan krijg je het komende jaar na de eindafrekening in april het te veel betaalde bedrag gewoon terug. En volgend jaar loopt het gespreid betalen gewoon door. Je hoeft zelf niets te doen.

   Voor wie is het?

   Voor elke verzekerde vanaf 18 jaar die niet kiest voor een vrijwillig eigen risico. De verzekeringnemer zet per verzekerde het gespreid betalen aan.

   Facturen voor het eigen risico

   Als je gebruik maakt van gespreid betalen ontvang je voor dat jaar geen facturen over het eigen risico. Pas na de eindafrekening in april van het volgende jaar, ontvang je een overzicht van de kosten die je hebt gemaakt. Als er na de eindafrekening toch nog zorgkosten worden gedeclareerd, dan krijg je alsnog een factuur.

   Regel je gespreid betalen eigen risico voor iemand anders? Dan moet die persoon jou eerst machtigen.

   Voorkom dat je een betalingsregeling nodig hebt 

   Niet meer uitgeven dan op je rekening staat is best een uitdaging. Geldfit helpt jou om je geldzaken fit te houden. Of om ze fit te krijgen. Op Geldfit.nl kun je een test doen. Heb je de vragen beantwoord? Dan krijg je een advies dat past bij jouw financiële situatie. Ook krijg je tips over welke organisaties je bij je geldzaken kunnen helpen. Deze organisaties vind je bij jou in de buurt.

    Bedankt voor je feedback!

    Er is een fout opgetreden. Wil je het later nog een keer proberen?

    Verder lezen