

16
GeZZond 37 | juni 2016
hap
In de rubriek HAP aandacht voor gezonde voeding.
Dit keer: courgette.
Aantal porties:
4
Bewaar een
courgette op
een koele plaats,
circa 12 graden,
maar liever niet
in de koelkast.
Stevige courgettes
zijn ongeveer
een week
houdbaar.
Het is niet nodig een
courgette te schillen,
wassen is voldoende.
Afhankelijk van het
gebruik de courgette
in blokjes of plakjes
snijden. De kook- of
baktijd bedraagt
circa 8 minuten.
Een courgette moet bij aankoop stevig
aanvoelen en een gave schil hebben. Een
stukje van de steel moet duidelijk zichtbaar
zijn. Zonder dat bederven ze eerder.
Courgette is een vruchtgroente
en behoort tot de familie van de
komkommerachtigen.
Koele courgette
Vitamine C: 16 mg
B-Caroteen: aanwezig
IJzer: veel
Kcal: 28
De vrucht
groente wordt
het hele jaar
aangevoerd uit
Zuid-Europese
landen.
Vanaf april
tot en met
november komt
de courgette
van eigen
bodem.
recept
FOTOGRAFIE iStock
3 courgettes
Parmezaanse kaas
naar behoefte
2 eetlepels pesto
2 lepels olijfolie
4 eetlepels pijnboom-
pitten
een spiraalsnijder
(spirelli)
Snijd de uiteinden van de courgettes af. Rasp de courgettes met de
spiraalsnijder in lange dunne sliertjes of doe dit met een scherp mesje.
Verhit in een wok de olijfolie en wok de courgettes gedurende 3-4
minuten totdat het geheel goed warm is.
Rooster in een ander klein koekenpannetje de pijnboompitten goudbruin.
Voeg de pesto en pijnboompitten toe aan de courgette sliertjes en
garneer naar behoefte met Parmezaanse kaas.
Serveer eventueel met volkoren pasta. Zonder pasta een smaakvolle
koolhydraatarme variatie!
Courgettepasta (courgetti)
Benodigdheden
De favoriete recepten van Jutta Koehler en Lydia Veerman
vindt u op
facebook.com/zorgenzekerheidFavoriet
recept van
diëtiste Anne
(p. 11-13)