Background Image
Previous Page  12 / 19 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12 / 19 Next Page
Page Background

Nieuwe Schijf

van Vijf

De nieuwe versie

van de Schijf van

Vijf telt vijf vakken

vol producten om

uit te kiezen. Als u

elke dag genoeg

uit elk vak kiest

en u varieert

daarbij volop, dan

krijgt uw lijf vol-

doende mineralen,

vitamines, eiwit-

ten, koolhydraten,

vetten en vezels

binnen.

Vul op

voedings­ centrum.nl

uw

geslacht en leef-

tijd in en vraag zo

adviezen en tien

menu’s op.

Zorg en Zekerheid

neemt de nieuwe

voedingsadviezen

van de Schijf van

Vijf ter harte en

past de Ik Eet en

Beweeg Wijzer

aan waar nodig. In

de volgende editie

van GeZZond

meer hierover.

De voordelen van raw food wegen

niet op tegen de nadelen

Jutta:

‘Ik ben geen voorstander van raw food. Je verspilt

energie door al je eten rauw te eten. Dat voorkom je door

het eten te koken. Koken is een vorm van voorverteren. Je

kunt best een salade of rauw fruit eten, maar bij voorkeur

als bijgerecht, niet als volwaardige maaltijd.’

Lydia:

‘Louter rauwe voeding eten gaat mij te ver. Het

gevaar hiervan is dat je te eenzijdig eet. Je moet variëren.

Dat mensen puur willen eten, etiketten goed lezen en

vaker zelf maaltijden bereiden, is een betere trend.’

Voedingssupplementen zijn

niet nodig

Anne:

‘Ouderen, kinderen en zwangeren hebben supple­

menten nodig, maar de meeste mensen niet. Mits ze

gezond, evenwichtig en gevarieerd eten. Dat laatste is

best een uitdaging, zeker in tijden van drukte of spannin­

gen. Maar ga desondanks niet lukraak slikken, sommige

vitaminen moet je niet overdoseren. Zelf slik ik af en toe

een supplement in de wintermaanden.’

Jutta:

’Zorg er eerst voor dat je spijsvertering goed werkt.

Alleen dan kun je gezonde stoffen goed opnemen. Kijk ver­

volgens of aanvulling nodig is, begin niet zomaar aan

supplementen.’

Fruit heeft ten onrechte

het stempel gezond

Anne:

‘Fruit bevat vitamines en vezels en is daarom een

prima keuze. Maar eet niet een kilo bananen of zak appels

ter vervanging van maaltijden. Oh ja en nog iets: fruit

kauwen is beter dan fruit “drinken”, zoals in sappen en

smoothies.’

Lydia:

‘Groente en fruit zijn niet alleen gezond om wat erin

zit, maar ook om wat er niet in zit, namelijk suiker en vet.

Qua calorieën is een gevulde koek vergelijkbaar met een

appel en een banaan samen, maar wat een verschil

in voedingswaarde!’

Je bent wat je eet: mensen moeten

voedsel eten dat bij hen past

Jutta:

‘Hoe weet je wat bij je past? Daarvoor

moet je naar je buik luisteren. Je weet dat voeding bij

je past als je geen last hebt van

verteringsklachten. Eet voedzame maaltijden en

eet met aandacht. Eet niet om jezelf te troosten

of uit stress, maar om je lijf goed

te voeden. ‘

Anne:

‘Soms is maatwerk nodig, zoals bij men­

sen met overgewicht die last hebben van insuli­

neresistentie. Ze zijn daardoor extra gevoelig

voor koolhydraten. Daar houd ik rekening mee in

mijn adviezen.’

FOTOGRAFIE Timo Sorber

Lydia Veerman

is Weight &

Lifestyle coach. In haar praktijk

begeleidt ze mensen naar een

gezond leefstijl.

www.weightcounseling.nl