

Nieuwe Schijf
van Vijf
De nieuwe versie
van de Schijf van
Vijf telt vijf vakken
vol producten om
uit te kiezen. Als u
elke dag genoeg
uit elk vak kiest
en u varieert
daarbij volop, dan
krijgt uw lijf vol-
doende mineralen,
vitamines, eiwit-
ten, koolhydraten,
vetten en vezels
binnen.
Vul op
voedings centrum.nluw
geslacht en leef-
tijd in en vraag zo
adviezen en tien
menu’s op.
Zorg en Zekerheid
neemt de nieuwe
voedingsadviezen
van de Schijf van
Vijf ter harte en
past de Ik Eet en
Beweeg Wijzer
aan waar nodig. In
de volgende editie
van GeZZond
meer hierover.
De voordelen van raw food wegen
niet op tegen de nadelen
Jutta:
‘Ik ben geen voorstander van raw food. Je verspilt
energie door al je eten rauw te eten. Dat voorkom je door
het eten te koken. Koken is een vorm van voorverteren. Je
kunt best een salade of rauw fruit eten, maar bij voorkeur
als bijgerecht, niet als volwaardige maaltijd.’
Lydia:
‘Louter rauwe voeding eten gaat mij te ver. Het
gevaar hiervan is dat je te eenzijdig eet. Je moet variëren.
Dat mensen puur willen eten, etiketten goed lezen en
vaker zelf maaltijden bereiden, is een betere trend.’
Voedingssupplementen zijn
niet nodig
Anne:
‘Ouderen, kinderen en zwangeren hebben supple
menten nodig, maar de meeste mensen niet. Mits ze
gezond, evenwichtig en gevarieerd eten. Dat laatste is
best een uitdaging, zeker in tijden van drukte of spannin
gen. Maar ga desondanks niet lukraak slikken, sommige
vitaminen moet je niet overdoseren. Zelf slik ik af en toe
een supplement in de wintermaanden.’
Jutta:
’Zorg er eerst voor dat je spijsvertering goed werkt.
Alleen dan kun je gezonde stoffen goed opnemen. Kijk ver
volgens of aanvulling nodig is, begin niet zomaar aan
supplementen.’
Fruit heeft ten onrechte
het stempel gezond
Anne:
‘Fruit bevat vitamines en vezels en is daarom een
prima keuze. Maar eet niet een kilo bananen of zak appels
ter vervanging van maaltijden. Oh ja en nog iets: fruit
kauwen is beter dan fruit “drinken”, zoals in sappen en
smoothies.’
Lydia:
‘Groente en fruit zijn niet alleen gezond om wat erin
zit, maar ook om wat er niet in zit, namelijk suiker en vet.
Qua calorieën is een gevulde koek vergelijkbaar met een
appel en een banaan samen, maar wat een verschil
in voedingswaarde!’
Je bent wat je eet: mensen moeten
voedsel eten dat bij hen past
Jutta:
‘Hoe weet je wat bij je past? Daarvoor
moet je naar je buik luisteren. Je weet dat voeding bij
je past als je geen last hebt van
verteringsklachten. Eet voedzame maaltijden en
eet met aandacht. Eet niet om jezelf te troosten
of uit stress, maar om je lijf goed
te voeden. ‘
Anne:
‘Soms is maatwerk nodig, zoals bij men
sen met overgewicht die last hebben van insuli
neresistentie. Ze zijn daardoor extra gevoelig
voor koolhydraten. Daar houd ik rekening mee in
mijn adviezen.’
FOTOGRAFIE Timo Sorber
Lydia Veerman
is Weight &
Lifestyle coach. In haar praktijk
begeleidt ze mensen naar een
gezond leefstijl.
www.weightcounseling.nl