Background Image
Previous Page  7 / 19 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 7 / 19 Next Page
Page Background

GeZZond 37 | juni 2016

7

in de

buurt

Geen wondermiddelen

Lies Planje (46) uit Noordwijk

‘Door gezond te eten en drinken kun

je je gezondheid positief beïnvloeden.

Maar ik hol niet kritiekloos achter iede­

re superfoodtrend aan. Simpelweg

omdat superfoods geen wondermid­

delen zijn. Je moet kijken naar wat bij

jou past en waar jouw lichaam behoef­

te aan heeft. In mijn keuken vind je bij­

voorbeeld wél kokosolie en spirulina,

maar geen gojibessen en chiazaad.

Niet omdat ik denk dat deze super­

foods slecht zijn, maar omdat ik daar­

van de toegevoegde waarde niet direct

zie. Veel superfoods zijn vooral ge­

hypete producten die ook nog be­

hoorlijk prijzig kunnen zijn. Vergeet

niet dat “gewonere” voedingsmiddelen

als avocado en wortel ook superfoods

zijn. Gezond, veelzijdig en vriendelijker

voor de portemonnee. Daarnaast let ik

op de herkomst. Ik koop zoveel

mogelijk biologische producten.’

Superfoods: doet u mee met deze hype?

Speltbroodje

Yvonne Warmerdam (53)

uit Noordwijkerhout

‘Ik heb een lunchroom in Noordwijker­

hout en we bieden inderdaad super­

foods aan. Je kunt bijvoorbeeld een

speltbroodje, glutenvrij brood of een

supergezonde smoothie bestellen.

Maar het populairste broodje is nog

steeds de sandwich carpaccio. Prima

hoor, want je moet niet klakkeloos

meedoen aan alle voedseltrends. Ik

eet superfoods als het in mijn straatje

past. Ik doe bijvoorbeeld kurkuma in

de yoghurt, omdat dit ontstekings­

remmend werkt. Ik probeer zo min

mogelijk suiker te eten, soms laat ik

brood een weekje staan. Van goji­

bessen krijg ik maagpijn. Luister naar

je lichaam en wees matig.’

FOTOGRAFIE Jurgen Huiskes

Pjotr van Lenteren (44) uit Leiden

‘Iedereen is bang dat hij wat tekort

komt. Ik heb wel eens met een app

gemeten hoeveel voedingsstoffen ik

binnenkrijg. Wat mij verbaasde was

juist hoeveel het was. Zelfs met mijn

deels vegetarische dieet kreeg ik eer­

der te veel dan te weinig dierlijke

eiwitten binnen. Hippe superfoods

leveren inderdaad essentiële vetten en

eiwitten en mineralen. Maar veel “ge­

wone” groenten en peulvruchten ook.

De echte vraag is: wat heb je nodig?

Ons lichaam weet wat het nodig

heeft, maar we luisteren er te weinig

naar. In plaats daarvan laten we ons

gek maken en dat heeft nare gevolgen.

Onze plotselinge voorliefde voor

quinoa heeft tot grote sociale proble­

men geleid aan de andere kant van

de wereld. Dat vind ik heel erg. Terwijl

Europese volkoren granen prima

voldoen.’

Wat heb je nodig?

Meepraten over dit onderwerp?

Ga naar de Facebookpagina

van Zorg en Zekerheid