

GeZZond 37 | juni 2016
7
in de
buurt
Geen wondermiddelen
Lies Planje (46) uit Noordwijk
‘Door gezond te eten en drinken kun
je je gezondheid positief beïnvloeden.
Maar ik hol niet kritiekloos achter iede
re superfoodtrend aan. Simpelweg
omdat superfoods geen wondermid
delen zijn. Je moet kijken naar wat bij
jou past en waar jouw lichaam behoef
te aan heeft. In mijn keuken vind je bij
voorbeeld wél kokosolie en spirulina,
maar geen gojibessen en chiazaad.
Niet omdat ik denk dat deze super
foods slecht zijn, maar omdat ik daar
van de toegevoegde waarde niet direct
zie. Veel superfoods zijn vooral ge
hypete producten die ook nog be
hoorlijk prijzig kunnen zijn. Vergeet
niet dat “gewonere” voedingsmiddelen
als avocado en wortel ook superfoods
zijn. Gezond, veelzijdig en vriendelijker
voor de portemonnee. Daarnaast let ik
op de herkomst. Ik koop zoveel
mogelijk biologische producten.’
Superfoods: doet u mee met deze hype?
Speltbroodje
Yvonne Warmerdam (53)
uit Noordwijkerhout
‘Ik heb een lunchroom in Noordwijker
hout en we bieden inderdaad super
foods aan. Je kunt bijvoorbeeld een
speltbroodje, glutenvrij brood of een
supergezonde smoothie bestellen.
Maar het populairste broodje is nog
steeds de sandwich carpaccio. Prima
hoor, want je moet niet klakkeloos
meedoen aan alle voedseltrends. Ik
eet superfoods als het in mijn straatje
past. Ik doe bijvoorbeeld kurkuma in
de yoghurt, omdat dit ontstekings
remmend werkt. Ik probeer zo min
mogelijk suiker te eten, soms laat ik
brood een weekje staan. Van goji
bessen krijg ik maagpijn. Luister naar
je lichaam en wees matig.’
FOTOGRAFIE Jurgen Huiskes
Pjotr van Lenteren (44) uit Leiden
‘Iedereen is bang dat hij wat tekort
komt. Ik heb wel eens met een app
gemeten hoeveel voedingsstoffen ik
binnenkrijg. Wat mij verbaasde was
juist hoeveel het was. Zelfs met mijn
deels vegetarische dieet kreeg ik eer
der te veel dan te weinig dierlijke
eiwitten binnen. Hippe superfoods
leveren inderdaad essentiële vetten en
eiwitten en mineralen. Maar veel “ge
wone” groenten en peulvruchten ook.
De echte vraag is: wat heb je nodig?
Ons lichaam weet wat het nodig
heeft, maar we luisteren er te weinig
naar. In plaats daarvan laten we ons
gek maken en dat heeft nare gevolgen.
Onze plotselinge voorliefde voor
quinoa heeft tot grote sociale proble
men geleid aan de andere kant van
de wereld. Dat vind ik heel erg. Terwijl
Europese volkoren granen prima
voldoen.’
Wat heb je nodig?
Meepraten over dit onderwerp?
Ga naar de Facebookpagina
van Zorg en Zekerheid