

Jutta Koehler
werkt als
docent Chinese
voedingsleer bij
diverse TCM-
opleidings
instituten en is
schrijver van
het boek
Ontbijt je fit –
Starten met de
vijf elementen
voeding.
www.5elemen
tenvoeding.nlDe voedseltrends vliegen je om de oren. Kunt u er nog een touw aan vast-
knopen? Gelukkig biedt de nieuwe Schijf van Vijf – in maart gelanceerd –
houvast. En GeZZond legde drie voedingsdeskundigen stellingen voor over
trends als superfood, raw food en wel of geen brood eten.
Voedingsdeskundigen Anne, Jutta en Lydia over voedseltrends
‘Superfoods zijn geen
wondermiddelen’
GeZZond 37 | juni 2016
11
De beste dokter staat in de keuken
Jutta Koehler:
‘De Chinese voedingsleer, ook bekend als de
vijf elementen voeding, is gebaseerd op kennis en recepten
die al eeuwen van generatie op generatie worden door
gegeven. Ik dacht altijd dat ik gezond at, maar bleef spijs
verteringsklachten houden en had altijd koude voeten en
handen. Sinds ik eet volgens de principes van de
vijf elementen voeding zijn mijn klachten verdwenen.
De keuken is een belangrijke plek om voor je gezond
heid te zorgen, maar gezond eten is geen garantie. Je
kunt gewoon pech hebben en alsnog ziek worden.’
Anne Mesman:
‘Dat hangt er van af wat de dokter
in de keuken doet. Sommige mensen interpreteren
zelf koken erg ruim en gebruiken overal pakjes en
zakjes voor, uit gemak of uit onwetendheid. Ik ver
sta onder zelf koken wat anders, namelijk dat je
werkt met verse en pure ingrediënten. Dat hoeft
echt niet veel tijd te kosten en draagt meer bij
aan je gezondheid.’
Superfoods zoals gojibessen,
chiazaad en hennepzaad, zijn
helemaal niet nodig
Lydia Veerman:
‘De term superfoods is een marketingterm,
bedoeld om producten te promoten en er goed aan te ver
dienen. Fijngestampte lijnzaad, bijvoorbeeld, is net zo ge
zond als chiazaad, maar veel goedkoper.’
Anne:
‘Als je superfoods lekker vindt, is
dat prima! Maar boerenkool en broccoli
zijn net zo goed superfoods en een
stuk voordeliger.’