Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Zo biedt Zorg en Zekerheid jongeren een gezonde toekomst

Blog
Een gezonde leefstijl en maar liefst 9% minder overgewicht bij kinderen. Dat levert minimaal vier jaar meedoen aan JOGG Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst op. Zorg en Zekerheid is al ruim tien jaar partner, in negen gemeenten. Samen met adviserend geneeskundige Annette Zwart blikken we terug en kijken we vooruit.
Sfeerbeeld

Foto gemaakt tijdens het Zorg en Zekerheid Circuit door Sabine Henzing

Sinds 2010 maakt JOGG Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst zich sterk om kinderen een gezonde leefomgeving te bieden. Publieke en private partijen werken met elkaar samen om dit doel te bereiken. Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid sloot meteen aan bij dit gezonde initiatief. Hiermee werd Leiden de 25ste JOGG-gemeente.

Snel daarna volgden ook Haarlemmermeer, Uithoorn, Katwijk, Alphen aan den Rijn en Aalsmeer. Het resultaat, zo blijkt uit onderzoek: in ‘onze’ buurten, waar minimaal vier jaar met de JOGG-aanpak wordt gewerkt, hebben minder kinderen overgewicht. Dit is maar liefst 9 procent lager dan in andere buurten zonder die aanpak.

Plan op maat

Wanneer een gemeente zich aansluit bij JOGG gaat een team lokaal aan de slag. Samen met het onderwijs, de kinderopvang, de sport, welzijn en het bedrijfsleven werkt JOGG in gemeenten aan het gezonder maken van de fysieke en sociale omgeving. In elke gemeente biedt JOGG een plan op maat, dat past bij de specifieke situatie in die gemeente. Elke gemeente kan inmiddels kosteloos meedoen.

Omgeving

Annette Zwart, arts Maatschappij en Gezondheid, participeert in en adviseert aan de JOGG-organisatie namens Zorg en Zekerheid sinds 2010 . “Wat wij proberen, is gezond eten en bewegen voor kinderen en jongeren makkelijk en aantrekkelijk te maken”, vertelt Annette Zwart. “Daarbij is het belangrijk dat je omgeving, bijvoorbeeld je school, je sportclub en je familie, meedoet. Waarom? Dan houd je het vol en krijg je vanzelf een gezondere leefstijl.”

Gezonde keuze

Dit JOGG-beleid wordt in de praktijk gebracht met professionals, buurtbewoners, ouders en kinderen. Zorg en Zekerheid werkt actief mee om gezonde keuzes aantrekkelijk te maken, bijvoorbeeld in de sportkantine en op scholen. “We delen daar bijvoorbeeld groente en fruit uit en sponsoren watertappunten”, legt Annette uit. “Als een sportvereniging extra gezond bezig is, kan daar een koelvitrine bij komen. Zo zorgen we ervoor dat kinderen, maar ook hun ouders, gezondere producten kopen in de sportkantine.”

Zorg en Zekerheid sponsort verder de Buitenspeeldagen, de Avondvierdaagse, het rookvrij maken van sportclubs en het NK Knikkeren. “Veilig lekker buitenspelen is zo belangrijk”, vervolgt Annette Zwart. “Zeker als je dat samen met andere kinderen doet. Dat is dubbel zo gezond: je beweegt, leert beter samen spelen en gaat er ook nog eens beter van slapen.”

Sfeerbeeld

Gezonde projecten

JOGG werkt met een integrale, lokale en wijkgerichte methode. In de Haarlemmermeer zijn dat bijvoorbeeld de woonkern Zwanenburg en in Hoofddorp de wijk Overbos. “Zorg en Zekerheid heeft hier bijgedragen aan een speel- en sportveld, waar jong en oud gratis kan sporten”, vertelt Annette Zwart trots. “Ook financierden we een kookcafé in een van de jongerencentra van Stichting Maatvast. Hier leren kinderen samenwerken, gezond boodschappen doen en koken, opruimen en natuurlijk gezond eten, soms met alleenstaande ouderen uit het dorp.”

Toekomst

In de Zorg en Zekerheid-gemeenten blijft Zorg en Zekerheid de JOGG beweging ondersteunen. “We geven subsidie voor JOGG-projecten en werken samen op het gebied van communicatie”, besluit Annette. “Daarnaast blijf ik, namens Zorg en Zekerheid, sociaal geneeskundig adviseren om tot die gezonde omgeving en daardoor gezonde keuzes te komen. Daarbij putten we uit de ervaringen die we in de afgelopen jaren hebben opgedaan. En we zoeken natuurlijk aansluiting bij andere gezonde projecten die we steunen. Zo kunnen we via ons partnership met JINC bliksemstages aanbieden en natuurlijk basketbalclinics via Zorg en Zekerheid Leiden Basketball en ondersteunen we 3x3 Unites bij het opstarten in diverse gemeenten in onze regio.”

Na 12 jaar kan een JOGG-gemeente dus nog steeds bij Zorg en Zekerheid aankloppen. “We zien de laatste tijd weer nieuwe aanvragen voor leuke, gezonde ideeën”, lacht Annette. “Bijvoorbeeld het aanpassen van het schoolplein of het aanleggen van een pluktuin. Door hier groente, fruit en kruiden te zaaien, zorg je voor groen, maar ook voor gezond eten. En de kinderen vinden het zo leuk om in de tuin aan de slag te gaan. Dat geldt trouwens ook voor de leerkrachten, want volgens onderzoek maakt tuinieren gelukkig. Dat effect is al binnen een paar minuten merkbaar. Fantastisch, toch?”

Sfeerbeeld

Meer weten?

Zorg en Zekerheid is partner van JOGG in: Leiden, Katwijk, Alphen aan den Rijn, Haarlemmermeer, Uithoorn, Aalsmeer, Lisse, Haarlem en Heemskerk. Meer informatie over JOGG Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst vind je hier. Informatie over samenwerking met de Stichting Zorg en Zekerheid vind je op onze website.