Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Artikel: Ademhaling als basis voor je algehele welbevinden

Wat gebeurt er in je lichaam als je ademhaalt?

Je ademt zuurstof in en je ademt koolstofdioxide uit. De zuurstof komt door je neus of mond via je luchtpijp in je longen. Vanuit je longen gaat de zuurstof je bloed in en komt van daaruit overal in je lijf. Koolstofdioxide zorgt ervoor dat de zuurstof in je bloed opgenomen kan worden.

"Bij het uitademen adem je het overschot aan koolzuur uit. Een goede verhouding tussen zuurstof en koolstofdioxide is 3:2. De zuurstof die je inademt is overal in je lichaam nodig. Denk daarbij aan je stofwisseling, je hersenactiviteit, lopen, maar ook het functioneren van je lever en je schildklier." (Bron: Verademing, Bram Bakker en Koen de Jong)

Door ademhalingsoefeningen te doen, verbeter je het transport van zuurstof in je lichaam (meer zuurstof op celniveau). Dit is handig om te weten voor een goede nachtrust! Als je voordat je gaat slapen ademhalingsoefeningen doet, ontspan je beter, slaap je beter, dieper en rustiger en word je uitgerust wakker. Ook herstel je beter van (intensief) sporten en krijg je minder last van spierpijn.  

Ademhalingsoefening

Zoek voor een ademhalingsoefening een rustige ruimte. Of beter nog, ga even naar buiten, ga wandelen in het bos of ga naar het dichtstbijzijnde park. Het doel is om rustig te ademen 6-10 keer per minuut, hou dit 6 minuten vol.

Ga recht op zitten, sluit je ogen en focus op je ademhaling,

  1. adem (niet te diep) in

  2. adem normaal uit

  3. en wacht..(pauze)...

Adem dan weer rustig in. Herhaal dit 6 minuten.

Bijkomend voordeel: je gaat vet verbranden

Als je je ademhaling weer rustiger krijgt en je hartslag weer laat dalen, schakel je van je suikerverbranding terug naar de vetverbrandingstand. Dat is veel beter voor je lichaam: het is de stand van het herstel en het aanvullen van je energie én je valt in deze stand makkelijker af.  Maar je hebt vooral tonnen energie! Als je dit vervolgens combineert met gezonde voeding (liefst koolhydraatarm) en lekker bewegen of sporten en ontspanning zul je je beter en energieker voelen.

Wil je meten hoe het echt zit met je ademhaling? Daarvoor is de HRV-app ontwikkeld. Of neem contact op met de Healthy Crew voor meer informatie.

Bron: Healthy Crew