Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Grip op werkdruk

Bas ziet er geen gat meer in. Hij holt van de ene afspraak naar de andere, doet in het voorbijgaan beloftes die hij prompt vergeet, maakt per ongeluk dubbele afspraken en komt chronisch tijd tekort.

Collega’s zeggen tegen hem dat hij beter moet plannen, maar Bas zou niet weten hoe. Hij kan toch moeilijk zeggen ‘Nu even niet’ als iemand niet kan inloggen, het systeem vastloopt of er een storing is op het netwerk. En kan hij er wat aan doen dat elk overleg uitloopt?

Bas wordt geleefd door zijn werk en ervaart veel stress. Maar dat hij geen grip heeft klopt niet. Hij zou bijvoorbeeld beter op tijd zijn grenzen kunnen trekken door duidelijk te maken dat hij niet overal tegelijk kan zijn. Hij kan nieuwe taken opschrijven in plaats van voetstoots aan te nemen dat hij ze wel zal onthouden. En wanneer vergaderingen uitlopen, mag hij daar best wat van zeggen.

Bas zal de verwachtingen over zijn beschikbaarheid moeten leren managen. Als hij dit brengt vanuit een persoonlijke behoefte om zijn tijd zo effectief mogelijk te besteden zonder dat hij omvalt, kan niemand daar bezwaar tegen maken. Sterker nog, hij zal bijval oogsten.

    Verder lezen