Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Sturen op gewenste uitkomsten

De tijd kun je natuurlijk niet echt ‘managen’. Maar je bepaalt wel dag in dag uit hoe je je tijd besteedt. Doen wat je moet en doen wat je wilt: dát met elkaar in balans brengen is de essentie van timemanagement. Als je bijvoorbeeld uitsluitend reageert op wat er gebeurt (doen wat je moet), heb je weinig invloed. De meesten van ons vinden dat niet bevredigend en hebben liever iets meer controle (doen wat je wilt).

Zelf in control zijn

Controle bereik je door te sturen op gewenste uitkomsten. Denk niet alleen “Deze week moet dat rapport af,” maar ook: “Hoeveel tijd heb ik daarvoor nodig,” en: “Wat zou roet in het eten kunnen gooien?”. Je hebt bijvoorbeeld nog andere taken te doen of moet beschikbaar zijn voor vragen van klanten. Wellicht wil je het rapport laten nalezen en ook dat kost extra tijd.

How to

Zo breng je alle parameters in kaart en vervolgens ga je plannen. Je blokt een dagdeel in je agenda om te schrijven en laat de bewuste collega’s weten dat er een feedbackronde aan zit te komen. Bedenk dat de meeste mensen niet direct tot actie overgaan als ze iets moeten doen wat niet tot hun eigen prioriteitenlijstje behoort. Laat het er niet op aankomen, maar noem een deadline die jou nog wat ruimte geeft.

Je behoudt dus de controle door minder aan het toeval over te laten. Zo voorkom je dat je als het bekende hamstertje rondrent in het rad van de tijd.

    Verder lezen