Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Hoe zuur ben jij?

Wat dalende pH-waardes en verzuring betekenen voor je lijf.

Het is een beetje een medisch verhaal, maar als je uit balans bent wordt je lichaam zuurder. Dit heeft alles te maken met het evenwicht in je lichaam tussen ademhalen en de pH-waarde. Een verkeerde ademhaling zorgt voor dalende pH-waardes (en dus het optreden van verzuring). Andersom zorgt een ongezonde leefstijl ervoor dat je bloed zuur wordt. Je lichaam probeert dit te herstellen door sneller en dieper te ademhalen, zodat zure stoffen je lichaam kunnen verlaten. 

De balansmeter van je lichaam

pH is de balansmeter van ons lichaam, waarbij de norm op 7,4 is gesteld (indien gemeten in je bloed). Je kunt dit natuurlijk meten via een bloedtest bij de dokter. Maar wist je dat je dit ook eenvoudig zelf kunt meten met een zogenaamde HRV-app? De hartslag is namelijk  de afspiegeling van wat er gebeurd in je lichaam. Als je lichaam zuur is, ga je sneller ademhalen, wat weer zorgt voor een verhoogde hartslag.

Uit balans

Als je gezond bent, zal het evenwicht zich weer herstellen. Maar wanneer dit niet zo is en de pH-waarde in ons bloed teveel daalt, bindt en transporteert het minder zuurstof. Dat zorgt o.a. voor het bekende gevoel van verzuring van de spieren na intensief sporten. Maar ook zonder die intensieve beweging kan deze verstoring in onze biologische processen resulteren in klachten. Denk aan diabetes, darmaandoeningen en allergie├źn (bron: orthomedique.nl).

Een gezonde levensstijl

Natuurlijk heb je hier medicijnen voor, maar vergis je niet: je bent vooral je eigen medicijn. Als je genoeg aandacht besteedt aan je ademhaling en dit combineert met gezonde voeding (liefst koolhydraatarm), lekker bewegen/sporten, ontspanning en doelen stellen, zul je je beter en energieker voelen.

Wil je meer weten over een gezonde leefstijl of de HRV-app? Neem dan contact op met de Healthy Crew.

Bron: Healthy Crew